fbpx

Ala Nemerenco: Nu există un deficit de medicamente pe piaţa din R. Moldova

În Republica Moldova nu există un deficit acut al unui anumit tip de medicamente antivirale. În cazul în care un preparat lipsește în farmacii, acesta poate fi înlocuit cu un produs analog. Despre aceasta a anunțat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, la începutul ședinței din 11 ianuarie a Cabinetului de miniștri, scrie MOLDPRES.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Nu există un deficit acut al unui anumit tip de medicament, întrucât ele pot fi completate de anumite analoage. Totodată, nu mai primim medicamentele care erau importate din Ucraina și Rusia, iar în România, aceste grupuri de medicamente sunt stocate pe piața lor. Am discutat cu omologul din România pentru ca în ordonanța Guvernului român, prin care vor interzice exporturile de medicamente, să existe o excepție pentru Republica Moldova, astfel încât aceste medicamente să poată fi găsite și pe piața noastră”, a precizat Ala Nemerenco.

Dragoș Guțu, șef al Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, a afirmat că instituția monitorizează permanent stocurile de medicamente. „La ora actuală, nu avem o problemă. La unii producători stocurile s-au micșorat puțin, în special formele siropate pentru copii”, a precizat Guțu.

Referindu-se la numărul îmbolnăvirilor, Nemerenco a afirmat că în prezent se atestă o situație caracteristică sezonului de iarnă. „Este o majorare față de 2022, dar față de anii prepandemici nu avem, în general, o creștere, atât la infecțiile respiratorii acute virale, cât și la cele severe respiratorii. În prezent, avem pe o perioadă de 3 săptămâni o linie stabilă de infecții prin gripă. La infecțiile virale chiar se înregistrează o scădere comparativ cu săptămâna trecută. Avem o reducere a numărului de spitalizări în cazul copiilor. Dar presiunea continuă să fie mare”, a conchis Ala Nemerenco.

Articole asemănătoare

Back to top button