fbpx

Activau în interesul organizației criminale „Plahotniuc”. Detalii din dosarul foștilor angajați ai Direcției nr. 5, reținuți marți

Sub conducerea procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au fost audiați și reținuți șase foști angajați ai fostei Direcții nr. 5 a Inspectoratului Național de Investigații pentru înscenarea unui viol, care a rezultat în condamnarea unei persoane nevinovate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit procurorilor, cei șase foști angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au aderat la organizația criminală condusă de Vladimir Plahotniuc, recunoscut vinovat, prin Declarația cu privire la recunoaşterea caracterului captiv al statului, de control ilegal şi anticonstituţional exercitat asupra instituțiilor publice.

Astfel, în 2018, aceștia și-au folosit situația de serviciu și au înscenat infracțiunea de comitere a violului de către un cetățean. În acest scop, pe lângă abuz de serviciu, aceștia au comis și încălcarea inviolabilității vieții personale, au organizat depunerea de către așa-zisa „victimă” a plângerii false și au determinat-o să facă declarații mincinoase.

Vezi și: Fabricarea dosarului pe numele lui Gheorghe Petic: Cum o femeie ar fi fost instruită să vorbească despre o falsă tentativă de viol

Prin urmare, au fost prejudiciate nu doar drepturile cetățeanului vizat, ci și imaginea instituției Poliției în fața societății, ceea ce reduce din importanța și valoarea activității polițienești veritabile.

Potrivit legii, aceste capete de acuzare sunt pasibile de pedepse penale, inclusiv pedeapsa cu închisoarea pentru un termen de la 3 la 8 ani. De asemenea, legea prevede privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Procurorii PCCOCS urmează, pe parcursul următoarelor 24 de ore, să înainteze învinuirea persoanelor implicate și prezinte în instanța de judecată demersurile privind solicitarea aplicării arestului preventi. Printre aceștia figurează și fostul șef al fostei subdiviziuni vizate în dosar.

Concomitent, în asemenea cazuri, se purcede și la investigarea acțiunilor persoanei care a făcut denunț și/sau declarații false, fapt aplicabil și în această speță.

Reținerile și cele 10 percheziții pe dosar au avut loc cu sprijinul angajaților Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI și Serviciului de Informații și Securitate. În continuare, publicul va fi informat despre desfășurarea investigațiilor pe dosar.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button