fbpx

Ziua „Zero discriminare”, marcată astăzi. Centrul GENDERDOC-M: „În Moldova nu există niciun remediu eficient pentru crimele împotriva persoanelor LGBT”

Ziua „Zero discriminare” este marcată în fiecare an, începând din 2014, la 1 martie, la iniţiativa UNAIDS – Programul Naţiunilor Unite pentru HIV/SIDA. În 2019, evenimentul subliniază necesitatea urgentă de a lua măsuri împotriva legilor discriminatorii.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un comunicat emis presei, Centrul de informații GENDERDOC-M vine cu un apel către reprezentanții statului să contribuie la formarea unei societăți deschise, diverse, în care fiecare cetățean să se simtă în siguranță.

„În pofida faptului că Republica Moldova are o lege care protejează cetățenii de discriminare, aceasta nu include orientarea sexuală și identitatea de gen, decât în articolul legat de discriminarea în câmpul muncii (art. 7), dar și acolo lipsește criteriul de identitate de gen. Mai mult, chiar și acum există parlamentari și partide politice care amenință că vor anula legea dacă acced la putere”, mai spun reprezentanții comunității.

În comunicat se mai menționează că în Republica Moldova nu există niciun remediu eficient pentru crimele și incidentele de ură împotriva persoanelor LGBT. Toate cazurile sunt percepute ca huliganism, tâlhărie sau cauzare de daune fără a lua în considerare motivul de ură bazată pe prejudecată.

„Cerem statului să protejeze prin lege toate grupurile dezavantajate și să taxeze aspru crimele de ură. Insistăm ca reprezentanții statului să nu propage discursuri de ură și instigare la discriminare, ci să contribuie la formarea unei societăți deschise, diverse, în care fiecare cetățean să se simtă în siguranță. Sperăm ca noul Parlament va avea suficient curaj și voință politică pentru promovarea legilor conforme valorilor europene”, menționează comunitatea GENDERDOC-M.

Articole asemănătoare

Back to top button