fbpx

Ziua mondială împotriva cancerului: 10 reguli pentru a preveni boala care fură anual viețile a 8,8 milioane de oameni

Astăzi este marcată Ziua mondială împotriva cancerului, boală care anual provoacă moartea a 8,8 milioane de oameni din toată lumea, iar prognozele specialiștilor pentru următorii ani nu sunt deloc îmbucurătoare. Experții spun că că în următorul deceniu numărul victimelor ar putea ajunge la 14 milioane pe an, însă speranța medicilor este în vaccinul la care se lucrează în prezent și care ar trebui să prevină boala necruțătoare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În Republica Moldova, conform datelor statistice, circa 53.000 de persoane sunt diagnosticate cu diferite tipuri de cancer, anual sunt înregistrate peste 9000 cazuri noi, iar numărul este în continuă creștere.

Printre factorii de risc cei mai importanţi se numără consumul de alcool şi de tutun, alimentaţia nesănătoasă şi lipsa activităţii fizice. Alţi factori sunt infecţiile cronice în urma hepatitei de tip B, de tip C şi unele cazuri de infecţii cu Papilloma Virus (HPV). Multe forme de cancer pot fi prevenite prin evitarea factorilor de risc. O mare parte a formelor de cancer poate fi tratată chirurgical, prin radioterapie, chimioterapie, dacă boala este depistată în fază incipientă.

Pentru a preveni cancerul, organizaţia Europe Against Cancer a elaborat „Codul anticancer” :

– Nu fumaţi. Dacă eşti fumător renunţă la acest obicei sau nu fuma în prezenţa nefumătorilor.

– Evitaţi obezitatea. – Întreprindeţi activităţi fizice în fiecare zi (recomandat efortul mediu minim 30 de minute).

– Consumaţi zilnic legume, fructe şi cereale. Limitaţi consumul de alimente conţinând grăsimi animale, precum şi consumul de alcool.

– Evitaţi expunerea excesivă la radiaţiile solare.

– Urmaţi măsuri de igienă stricte şi evitaţi expunerea la substanţele carcinogene cunoscute.

– Consultaţi imediat medicul dacă descoperiţi prezenţa unui nodul, a unei plăgi care nu se vindecă (inclusiv în cavitatea bucală) sau dacă un nev pigmentar (aluniţă) îşi modifică forma, dimensiunea şi culoarea.

– Consultaţi imediat medicul dacă tusea persistă sau se schimbă, dacă apare o modificare a vocii, tulburări de tranzit intestinal sau urinar sau dacă aţi scăzut în greutate rapid şi inexplicabil.

– După vârsta de 50 de ani participaţi la programele de screening pentru cancerul colo-rectal.

– Participaţi la programele de vaccinare împotriva virusului hepatic B. – Pentru femei: după începerea vieţii sexuale efectuaţi anual un control ginecologic. Participaţi la programele de screening pentru cancerul de col uterin sau cervical după vârsta de 25 de ani şi pentru cancer mamar după vârsta de 50 de ani.

Începând cu anul 2016 sloganul sub care se desfăşoară Ziua mondială de luptă împotriva cancerului este: „We Can. I Can – Noi putem. Eu pot”.

Citește și: Eroina Săptămânii. O tânără din Moldova și-a scris istoria după ce a învins cancerul: „Nu e o condamnare la moarte”

Articole asemănătoare

Back to top button