fbpx

Zilnic, o femeie din Moldova este diagnosticată cu cancer de col uterin. Testul pe care trebuie să-l faci ca să te asiguri că ești sănătoasă

„Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” – este îndemnul cu care au venit astăzi autoritățile către toate femeile cu vârsta de 25 – 61 de ani din Republica Moldova, încurajându-le să meargă la medicul de familie și să efectueze testul o dată la trei ani. Vaccinarea contra HPV în adolescență și efectuarea cu regularitate a testului asigură protecție maximă împotriva cancerului de col uterin.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Cancerul de col uterin poate fi prevenit si putem ajunge la zero cazuri dacă toate femeile vor face
testul citologic la fiecare trei ani, iar fetele vor fi vaccinate împotriva virusului HPV începând cu vârsta de 10 ani. Îndemn pe fiecare să se implice, să sensibilizeze femeile dragi din viața lor ca să meargă la medicul de familie, să facă testul citologic și să se asigure că sunt sănătoase”, a menționat ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Studiul național despre cunoștințele, atitudinile și practicile în domeniul prevenirii cancerului de col uterin arată că 59% dintre femeile cu vârsta de 25 – 61 de ani nu au făcut niciodată un test citologic. Cele mai multe femei care nu au făcut testul sunt din sudul țării, dar și din familiile sărace.

Întrebate despre barierele care le împiedică să efectueze această investigație gratuită, cele mai multe femei au invocat lipsa de timp, frica, dar și necunoașterea unde să se adreseze pentru a efectua testul. În rezultat, mortalitatea prin cancer de col uterin în țara noastră este înaltă. Zilnic, o femeie ajunge să fie diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză.

Campania „Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!” se desfășoară în perioada 28 ianuarie – 31 martie curent și include mai multe acțiuni de sensibilizare și informare publică. În premieră este lansat și site-ul specializat dedicat prevenirii cancerului de col uterin.

Citiți și: Peste 4000 de femei din Republica Moldova sunt afectate de cancer la col uterin. Cum poate fi prevenit acesta?

Articole asemănătoare

Back to top button