fbpx

Zi cu roșu în calendar! Astăzi se împlinesc 584 de ani de la prima atestare documentară a Chișinăului

E sărbătoare în inimile chișinăuienilor. Astăzi, 17 iulie, este marcată Ziua Întemeierii orașului, astfel capitala țării noastre împlinește 584 de ani de la prima atestare documentară.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit datelor din cronici, denumirea de Chișinău a fost menționată pentru prima dată într-un hrisov întocmit pe 17 iulie 1436, la Vaslui. Documentul era o Carte Domnească de Întăritură, prin care domnii Țării Moldovei, Ilie și Ștefan, au dat și i-au întărit lui Oancea Logofăt, pentru credincioasă slujbă, mai multe sate de pe Răut, Ichel și Bâc, dintre care făceau parte și Procopinți, Macicăuți și Cozarăuți.

Un fragment din Cartea Domnească face referire la stabilirea hotarelor de moșie: „… și la Bâc, de cealaltă parte, pe valea ce cade în dreptul Cheșenăului lui Acbaș, la izvorul unde este Seliștea Tătărească în dreptul păduricii”.

Cu acest prilej, primarul general, Ion Ceban, a adresat un mesaj de felicitare pentru locuitorii urbei: „Este important să nu pierdem nicio pagină din istora urbei, să păstrăm cu grijă ceea ce am moștenit de la străbuni. Este de datoria noastră să facem cât mai multe lucruri frumoase, pentru a lăsa copiilor noștri un oraș modern, civilizat și european. La mulți ani, Chișinău!”

Menționăm că Ziua Orașului Chișinău (Hramul – 14 octombrie) este o sărbătoare religioasă cunoscută și sărbătorită de către chișinăuieni, însă aceasta este diferită de Ziua Întemeierii orașului Chișinău care, la fel, are o importanță deosebită pentru istoria capitalei Republicii Moldova și care trebuie celebrată cu mare interes.

Articole asemănătoare

Back to top button