fbpx

Vor străbate cele mai adânci colţuri ale minţii tale. 5 cărți cu final neașteptat pe care merită să le citești

Cărțile ne oferă șansa să trăim mai multe vieți într-una, iar la final să le închidem cu sufletul împăcat. Cu toate acestea, există și lucrări care prin complexitatea lor te aruncă în tot felul de puzzle-uri psihologice din care nu poți ieși, și totul din cauza finalului neașteptat pe care îl au.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Mai jos veți găsi o listă cu 5 filme care vă vor suci mințile și vă vor cuceri prin scenariul pe care aparent îl înțelegeți, însă cu un final cu totul altul decât cel pe care îl presupuneați.

Chuck Palahniuk- Fight Club

Aparent ai fi tentat să spui că este un simplu roman despre bătaie, cu personaje puse pe harţă. Dar, aşa cum probabil aţi remarcat şi în film, teme precum moartea, viaţa, autodistrugerea sau descoperirea de sine sunt descrise minuţios prin introspecţia personajelor principale.

Fight Club reprezintă portiţa de evadare din real, din lumea înţesată de minciuni şi eşecuri. Pregăteşte-te pentru o lectură pe cât de dificilă, din cauza avalanşei de detalii, pe atât de incitantă, odată ajuns în mintea personajelor. Vei lăsa deoparte prejudecăţile şi vei înfrunta situaţii unde nu există reguli, limite şi obstacole.

Dennis Lehane –  Shutter Island

Se adaugă în poveste un spital psihiatric pe o insulă izolată și apoi frică, obsesie, delir şi paranoia, o reţetă de succes pentru un cititor care nu vrea să mai doarmă noaptea.

Atmosfera pe care o trăiești pagină cu pagină este tipic filmelor psihologice noir, motiv pentru care Martin Scorsese a anticipat un viitor succes pentru o ecranizare.  Scenariile din carte sunt înfricoşătoare, alimentate de zvonurile unor experimente medicale misterioase. O atmosferă rece, derutantă şi complexă cu elemente psihologice, scrie carteadelaora5.ro.

Gillian Flynn – Fata disparută

Aparent un subiect uzat, o căsnicie perfectă marcată de o dispăriţe misterioasă şi un jurnal care dă tot scenariul peste cap, însă abordarea este ingenioasă și surprinzătoare.

O carte unde dualismul primează şi te va face să te gândeşti dacă cunoşti cu adevărat persoanele în care ai încredere. Gillian Flynn ne arată că de cele mai multe ori nu avem habar ce ascunde natura umană.

Agatha Christie – Zece negri mititei

Nici să nu te declari un fan al genului mystery, dacă nu ai trecut pe lista de lecturi romanul scriitoarei britanice. Au trecut 77 de ani de la publicare şi în continuare rămâne cea mai cunoscută lucrare a sa şi cel mai vândul roman mystery din toate timpurile.

„Scrisesem cartea <<Zece negri mititei>> pentru ca subiectul parea atât de complicat, încât m-a fascinat de la bun început. Zece oameni trebuiau să moară fără ca povestea să devină ridicolă, iar făptaşul, evident. M-am apucat de scris după o planificare îndelungată şi elaborată, iar rezultatul a fost satisfacator. Subiectul era simplu, clar şi derutant totodată, dar, cu toate astea, avea o explicaţie perfect logică; de fapt, era nevoie de un epilog care să lămurească lucrurile.” Autobiografia – Agatha Christie.

Ian McEwan– Ispăşire (Atonement)

Spre deosebire de film, cartea oferă o mai bună perspectivă asupra evoluţiei personajelor. Povestea se conturează pe baza simbolurilor, oferindu-i textului elemente de dragoste, dramă sau război.

McEwan invită cititorul în cultura britanică pe care cu siguranţă o vei simţi, auzi, gustă  în timp ce firul narativ se va juca cu mintea şi emoţiile tale.

Articole asemănătoare

Back to top button