fbpx

video | Un mort și trei răniți după ce rușii au lovit Harkov cu bombe în timpul nopții: Zelenski cere Aliaților să trimită arme mai rapid

Un om a murit și trei au fost răniți, în Harkov. Este primul bilanț prezentat după ce o bombă rusească a lovit un bloc de locuințe din al doilea cel mai mare oraș al Ucrainei. Atacul de azi-noapte a avut loc în estul orașului. Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților Ucrainei să trimită noi arme pentru a-și ajuta armata să oprească războiul. El a descris situația de pe front ca fiind „foarte dură”.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

O persoană şi-a pierdut viaţa şi alte cel puţin trei au fost rănite după ce o rachetă a lovit duminică un bloc de apartamente din Harkov, al doilea oraş al Ucrainei, a declarat guvernatorul regional Oleg Sinegubov, informează luni Reuters.

„Conform informaţiilor actualizate, o persoană a murit în urma loviturii unei rachete ruseşti asupra unei clădiri rezidenţiale”, a scris Sinegubov pe Telegram. El a precizat că atacul a vizat districtul central al oraşului, scrie Digi24.

„Trei persoane au fost rănite uşor. Din păcate, o femeie în vârstă a fost ucisă”, a scris guvernatorul pe Telegram.„Soţul ei era în apropiere când a avut loc atacul şi, printr-un miracol, nu a suferit răni grave”.

Sinegubov a declarat pentru Suspilne că echipele de salvare caută o altă femeie în vârstă dispărută, care s-ar putea afla sub dărâmături.

„Etajul al patrulea a fost distrus. Aceasta este o clădire veche”, a spus el. „Înţelegem că etajele al doilea şi al treilea au fost grav avariate. Întreaga secţiune a clădirii nu mai este potrivită pentru locuit”. Anatoli Torianik, adjunctul şefului serviciilor de salvare din Harkov, a declarat că este vorba de o clădirea din lemn.

Autoritățile locale trebuie acum să găsească locuri în care să mute supraviețuitorii, deoarece clădirea lovită nu mai poate fi folosită.

Ucraina cere să primească arme mai rapid

Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților Ucrainei să accelereze furnizarea de noi arme pentru a-și ajuta armata să oprească războiul.

„Viteza de aprovizionare a fost și va fi unul dintre factorii cheie în acest război.

Rusia speră să prelungească războiul, să ne epuizeze forțele. Așa că trebuie să facem din timp arma noastră. Trebuie să grăbim evenimentele, să se accelereze furnizarea de arme și să se deschidă noi opțiuni de armament necesare pentru Ucraina”, a spus președintele Ucrainei.

Zelenski a remarcat ajutorul militar anunțat de Statelor Unite, Germania, Polonia, Canada, Belgia, Norvegia și Italia.

În ceea ce privește situația de pe câmpul de luptă, Zelenski a spus că este „foarte dură”: „Bahmut, Vuhledar și alte zone din regiunea Donețk sunt sub atacuri constante ale Rusiei. Există încercări constante de a sparge apărarea noastră. Inamicul menține atacurile intense”.

Olaf Scholz: Germania nu va trimite avioane de luptă Ucrainei

Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a declarat cancelarul Olaf Scholz, în contextul în care Kievul solicită ca Occidentul să îi trimită şi mai mult armament pentru contracararea invaziei ruse.

Întrebat într-un interviu în Tagesspiegel cu privire la dorinţa Kievului de a primi avioane de luptă, Olaf Scholz a răspuns: „Nici măcar nu se pune problema avioanelor de luptă. Pot să sfătuiesc doar să nu intrăm într-un război constant de licitare când este vorba de sistemele de arme”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit Berlinului şi Washingtonului după deciziile de trimitere a tancurilor, însă a cerut şi mai mult, în special avioane de luptă şi rachete cu rază lungă de acţiune.

În interviul acordat, Olaf Scholz a avertizat cu privire la riscul de escaladare în relaţia cu Moscova. „Nu există un război între NATO şi Rusia. Nu vom permite o astfel de escaladare”.

El a menţionat că este necesară menţinerea dialogului cu preşedintele rus Vladimir Putin. Ultima dată, el a vorbit cu Putin la începutul lunii decembrie. „Voi vorbit din nou la telefon cu Putin”, a precizat Scholz.

Putin l-a amenințat pe fostul premier britanic înainte de invazia în Ucraina: Boris, cu o rachetă ar dura un minut (BBC)

Fostul premier britanic Boris Johnson povesteşte într-un documentar BBC că preşedintele rus Vladimir Putin l-a „ameninţat cumva” înainte de invadarea Ucrainei, spunând: „Cu o rachetă ar dura un minut”.

Cum l-a amenințat Vladimir Putin pe fostul premier al Marii Britanii înainte de invadarea Ucrainei: „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut”, povestește Johnson În acest documentar în trei părţi, al cărui prim episod este difuzat luni seară pe BBC Two, fostul şef al guvernului britanic povesteşte convorbirea telefonică „foarte lungă” şi „extraordinară” cu preşedintele rus după vizita sa la Kiev, la începutul lunii februarie, scrie Agerpres. La acel moment, Vladimir Putin continua să susţină că nu are nicio intenţie să invadeze Ucraina, în pofida afluxului masiv de soldaţi ruşi în regiunile de graniţă.

Boris Johnson povesteşte că l-a avertizat pe preşedintele rus în legătură cu sancţiunile dure pe care le-ar adopta occidentalii dacă liderul de la Kremlin s-ar angaja pe calea războiului.

„El a spus: ‘Boris, spui că Ucraina nu va intra în NATO în curând. (..) Ce vrei să spui prin „nu curând?'”, povesteşte Boris Johnson. „Ei bine, ea nu va intra în NATO în viitorul apropiat, ştiţi foarte bine asta”, a răspuns fostul lider britanic, un susţinător al ucrainenilor. „La un moment dat, m-a ameninţat cumva şi a spus: „Boris, nu vreau să vă fac rău, dar cu o rachetă ar dura un minut sau ceva de genul acesta”, a continuat Boris Johnson.

Articole asemănătoare

Back to top button