fbpx

video | Un deputat ucrainean îndeamnă Moldova să adere la NATO și să renunțe la neutralitate: „Cred că trebuie să luați decizii curajoase”

Deputatul ucrainean Aleksei Goncharenko a venit cu o declarație prin care îndeamnă Republica Moldova să renunțe la neutralitate și să adere la NATO pentru a putea rezolva problema transnistreană. Într-un discurs ținut în plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Goncharenko a subliniat că Republica Moldova este cheia securității în Europa și a afirmat că Ucraina este pregătită să ajute în orice fel pentru a ajuta la soluționarea acestei probleme.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În fața unei delegații din Republica Moldova, condusă de vicepreședintele Parlamentului, Mihai Popșoi, Goncharenko a mulțumit Moldovei pentru sprijinul acordat Ucrainei în timpul conflictului din estul Ucrainei, subliniind faptul că el însuși locuiește la o oră de la frontiera cu Moldova și cunoaște cât de mulți oameni au fugit în Moldova în căutarea de adăpost și ajutor.

Goncharenko a afirmat că aderarea la NATO ar oferi Republicii Moldova securitate și stabilitate, în timp ce neutralitatea ar fi un semnal greșit pentru Rusia și ar putea duce la un conflict în zona transnistreană. El a adăugat că, dacă Republica Moldova va solicita ajutorul Ucrainei în această chestiune, Ucraina va fi pregătită să ofere orice ajutor necesar.

„Vreau să vă spun că e absolut reciproc, pentru că astăzi ce a salvat Moldova de intervenția rusă? Nu ar trebui să aveți nicio urmă de îndoială – dacă Rusia ar fi capturat Odesa, sudul Ucrainei, atunci următorul atac ar fi asupra Moldovei. Ce a salvat Moldova? Nu este neutralitatea, nu sunt cuvintele. E armata ucraineană. Și asta e clar. Și haideți să tragem concluzii din asta. Rusia astăzi continuă să atace Moldova. Acum prin propagandă, prin așa-numiți politicieni cumpărați, prin proteste, dar așa cum fac de fiecare data – e un manual rusesc. Dacă nu te pot ataca direct, mai întâi te atacă așa”, a spus deputatul ucrainean, care și-a îndreptat atenția spre Transnistria, despre care spune că e „o mare problemă despre care nu se vorbește des”.

„Această regiune a Moldovei, care e controlată de Rusia pentru atâția ani, pentru decenii… nu vorbim despre asta. Este exact cum lucrează Rusia – ca un vampir. Ei mușcă o țară, iau niște teritorii și așteaptă ca această otravă să omoare țara. Au făcut-o cu Georgia, au făcut-o cu Moldova, au făcut-o de multe ori și au făcut-o și cu Ucraina. Când ei cred că victima este suficient de slabă, ei atacă pentru a o termina.

Când vorbim despre asta, mă adresez oamenilor din Moldova: cred că trebuie să luați decizii curajoase. Este foarte bine că Moldova astăzi, împreună cu Ucraina, merge spre Uniunea Europeană. Este o decizie foarte bună, vă vom sprijini mereu. Dar, la fel, luați o decizie fermă – uitați de această neutralitate, intrați în NATO și uitați de această rană pe corpul moldovenesc, care este Transnistria.

Dacă aveți nevoie de ajutorul Ucrainei ca să vă isprăviți cu asta, noi suntem gata. Suntem gata să vă ajutăm în orice mod posibil pentru a elimina aceste riscuri la adresa țărilor noastre și a întregii Europe și de a avea o viață pașnică pentru generații înainte, fără influență malignă rusească. Aceasta e sarcina pentru toată generația noastră și sunt sigur că ucrainenii, împreună cu moldovenii, vor reuși. Mulțumesc! Moldova va fi liberă și integritatea teritorială a Moldovei trebuie restabilită”, a mai spus Alexei Goncharenko.

Articole asemănătoare

Back to top button