fbpx

video | Sute de morți după explozia Spitalului din Gaza. State arabe acuză Israelul

Armata israeliană a afirmat, „după ce a verificat cu atenţie sistemele de supraveghere”, că nu a fost un atac israelian, ci rachetele Jihadului Islamic cele care au lovit marţi seară un spital din oraşul Gaza, atac în urma căruia au murit 500 de persoane, transmite AFP și Agerpres.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Avem suficiente informaţii acum, ne-a luat timp, dar trebuie să spunem adevărul şi nu sunt loviturile israeliene cele care au atins spitalul”, a declarat într-un briefing de presă în noaptea de marţi spre miercuri Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

„Vom oferi dovezi ale afirmaţiilor noastre în următoarele ore”, a adăugat el.

„La momentul tirului nu desfăşuram nicio operaţiune aeriană în apropierea spitalului, iar rachetele care au lovit clădirea nu corespund cu ale noastre”, a spus el, adăugând că armata va oferi şi „conversaţii în arabă care indică faptul că este vorba despre Jihadul Islamic”.

O înregistrare video geolocalizată arată o rachetă plecată din Gaza, la aceeași oră la care s-a produs explozia de la spitalul din Gaza City, în care au murit 500 de oameni. Israelul susține că aceasta a fost lansată de Jihadul Islamic, dar lumea arabă dă vina pe Israel. Întâlnirea liderilor arabi cu Joe Biden a fost anulată.

Potrivit Ministerului Sănătăţii din Fâşia Gaza, în urma atacului au murit aproximativ 500 de oameni.

Biserica Episcopală din Ierusalim, care gestionează spitalul afectat, a condamnat un atac „brutal” survenit „în timpul loviturilor israeliene”, denunţând o „crimă împotriva umanităţii”.

Explozia la spitalul al-Ahli al-Arabi din Gaza, care a provocat sute de morți, a devenit un catalizator pentru furie în regiune, stârnind proteste în întreaga lume arabă și nu numai, relatează The Guardian. Protestele de amploare au izbucnit în Liban, Iordania, Turcia, Iran sau Cisiordania. Protestatarii au încercat să ia cu asalt sediul reprezentanței diplomatice a Israelului din capitala iordaniană Amman.

Jihadul Islamic, identificat de armata israeliană ca autor al atacului ratat care ar fi atins incita spitalului din Gaza, este o altă organizaţie islamistă armată prezentă în Fâşia Gaza, care este, de asemenea, vizată de bombardamentele israeliene asupra teritoriului palestinian în războiul dintre Israel şi Hamas, soldat cu mii de morţi în ultimele zece zile.

Demonstrații în lumea arabă după atacul asupra spitalului din Gaza. Manifestanții au vizat ambasadele mai multor state occidentale

Explozia la spitalul al-Ahli al-Arabi din Gaza, care a provocat sute de morți, a devenit un catalizator pentru furie în regiune, stârnind proteste în întreaga lume arabă și nu numai, relatează The Guardian. Protestele de amploare au izbucnit în Liban, Iordania, Turcia, Iran sau Cisiordania.

Gruparea Hezbollah din Liban a cerut o „zi de furie” care să coincidă cu sosirea președintelui american Joe Biden la Tel Aviv. În urma apelului Hezbollah, sute de persoane s-au încăierat cu forțele de securitate libaneze în fața ambasadei SUA din suburbia Awkar, în afara Beirutului, unde protestatarii au aruncat cu pietre și au incendiat o clădire din apropiere.

Poliția a tras mai multe runde de gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, în timp ce medicii au tratat persoanele afectate de violențe. AFP a relatat că protestatarii au scandat „moarte pentru America” și „moarte pentru Israel”. Sute de oameni s-au adunat și la ambasada Franței din Beirut, ridicând steaguri Hezbollah și, de asemenea, s-au îngrămădit în fața porții principale, unde au aruncat cu pietre, notează libertatea.ro.

La Teheran, sute de protestatari s-au adunat în fața ambasadelor britanice și franceze la primele ore ale zilei de miercuri. „Moarte Franței și Angliei”, au strigat protestatarii, aruncând cu ouă în pereții complexului ambasadei Franței din capitala iraniană.

În Libia, sute de demonstranți de toate vârstele, cu steaguri palestiniene și unii acoperindu-și fețele cu kefii palestinieni, au străbătut străzile din Tripoli înainte de a ajunge în Piața Martirilor.

Imaginile de pe televiziuni au arătat, de asemenea, proteste în orașul Taz, din sud-vestul Yemenului, precum și în capitala marocană Rabat, și în capitala Irakului, Bagdad.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că explozia de la spitalul din Gaza a fost „cel mai recent exemplu de atacuri israeliene lipsite de cele mai elementare valori umane”, în timp ce mulțimi mari de protestatari s-au adunat în fața ambasadei Israelului din Ankara și a consulatului din Istanbul.

Articole asemănătoare

Back to top button