fbpx

video | Scandal în parlamentul francez, după ce un deputat i-a strigat unui coleg de culoare: „Întoarce-te în Africa”

Un deputat din partidul Adunarea Naţională (RN) a lui Marine Le Pen a provocat scandalul momentului în Franţa, după ce în timpul şedinţei de plen de joi, transmisă public, i-a strigat unui coleg de culoare „Întoarceţi-vă în Africa!”, relatează CNN, citat de news.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Grégoire de Fournas l-a întrerupt pe Carlos Martens Bilongo, reprezentant al partidului de extremă stânga „La France Insoumise” (Franţa neînduplecată, LFI), care cerea guvernului francez să coopereze cu ţările UE – şi în special cu Italia şi cu noul său premier de extremă dreapta Giorgia Meloni – pentru a veni în ajutorul celor câteva sute de migranţi africani salvaţi din Marea Mediterană.

De Fournas l-a întrerupt, strigând: „Întoarceţi-vă în Africa!”. Imediat s-a creat un adevărat haos în sală, iar preşedinta camerei inferioare a parlamentului, Yaël Braun-Pivet, a fost nevoită să suspende temporar şedinţa.

Bilongo şi partidul său au denunţat un atac personal rasist, dar partidul lui de Fournas susţine că îndemnul era de fapt destinat imigranţilor care erau în discuţie.

Carlos Martens Bilongo Foto: Instagram

„Astăzi, unii oameni au pus din nou culoarea pielii mele în centrul unei dezbateri. M-am născut în Franţa şi sunt un deputat francez şi nu m-am gândit că astăzi voi fi insultat în acest fel în Adunarea Naţională”, a declarat Bilongo reporterilor după incident.

Mathilde Panot, lidera grupului parlamentar LFI din Adunarea Naţională, a cerut ca lui de Fournas să-i fie aplicată cea mai aspră sancţiune pentru un deputat francez – să fie dat afară din Parlament. „Rasiştii ca el nu au ce căuta în parlamentul nostru”, a scris Panot pe Twitter.

De Fournas se apără declarând că se referea la migranţi şi a trecut la contraatac acuzând LFI că i-a „deturnat” cuvintele într-o „manipulare ruşinoasă”.

Şefa sa, Marine Le Pen, lidera grupului parlamentar al RN, şi-a exprimat sprijinul pentru de Fournas într-un tweet. „Grégoire de Fournas a vorbit, evident, despre migranţii transportaţi în ambarcaţiuni de către ONG-urile pe care colegul nostru le-a menţionat în interpelarea sa adresată guvernului. Polemica creată de adversarii noştri politici este grosolană şi nu îi va înşela pe francezi”, a scris ea.

Premierul Élisabeth Borne a declarat jurnaliştilor după şedinţă că „rasismul nu îşi are locul în democraţia” franceză. Partidul prezidenţial Renaşterea a lansat o petiţie prin care cere demisia deputatului RN, scrie „Le Figaro”

Parlamentul se va reuni vineri pentru a decide asupra unei sancţiuni pentru de Fournas. Expulzarea, cea mai dură pedeapsă dată unui deputat din parlament, a fost aplicată o singură dată în timpul celei de-a cincea Republici franceze, unui deputat comunist, Maxime Gremetz, pentru perturbarea unei sesiuni parlamentare în 2011, potrivit BFMTV.

Articole asemănătoare

Back to top button