fbpx

video | „E începutul unei noi relații dintre Ucraina și Moldova”: Primele declarații ale lui Zelenski și Sandu. Au semnat un acord bilateral

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, au făcut declarații de presă după întrevederea oficială de la Kiev. Maia Sandu a început discursul în limba ucraineană și a vorbit cu Zelenski despre un nou capitol al relațiilor între cele două țări vecine. Printre subiectele abordate de cei doi au fost problema râului Nistru și a complexului energetic nistrean, din cauza căruia este afectată Republica Moldova.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

S-a discutat și despre un coridor rutier Chișinău-Soroca-Yampil-Kiev, care ar reduce esențial drumul de la Chișinău spre capitala Ucrainei, și care ar putea deveni un coridor important de nivel internațional.

Totodată, a fost discutată posibilitatea pentru cetățenii celor două state de a călători cu buletinele de identitate.

Cei doi au semnat un acord bilateral între Republica Moldova și Ucraina și a fost aprobată ideea de instituire a consiliului președinților celor două țări ca un nou format permanent de colaborare la nivel înalt”.

„Această interacțiune permanentă ne va ajuta să elaborăm politici și strategii, și să contribuim la soluționarea problemelor de pe agenda bilaterală, precum și să monitorizăm implementarea înțelegerilor convenite”, a menționat Maia Sandu.

„Este începutul unei noi relații dintre Ucraina și Moldova. Ne unesc valori și poziții comune privind agenda europeană. Apreciem că președintele Moldovei susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu se teme să spună că peninsula Crimeea este a Ucrainei”, a declarat Zelenski.

De asemenea, după briefingul susținut de Sandu și Zelensky, cei doi și-au lansat invitații reciproce de vizite.

Delegația prezidențială, în frunte cu Maia Sandu, efectuează astăzi, 12 ianuarie, o vizită oficială la Kiev. Instituția prezidențială a publicat programul, iar pe lângă discuția cu șeful statului ucrainean, Maia Sandu va avea și o întrevedere cu prim-ministrul Ucrainei, Denis Shmygal.

Ieri, reprezentanții administrației prezidențiale au publicat lista delegației oficiale care o va însoți pe președinta Maia Sandu în cadrul vizitei oficiale care va avea loc pe 12 ianuarie la Kiev.

Aceasta este prima vizită oficială a Maiei Sandu după învestirea în funcție. Președinta Republicii Moldova este așteptată de către liderul ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev. Anunțul a fost făcut de către adjunctul șefului Biroului președintelui, Igor Jovkva.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button