fbpx

video | Premieră pentru Republica Moldova. La Chișinău a fost inaugurat un Centru de Reacție la Incidente Cibernetice

Centrul de Reacţie la Incidente Cibernetice (CRIC) al Armatei Naţionale a fost deschis astăzi la Chişinău.

Evenimentul a avut loc în format online, cu participarea reprezentanţilor Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, ai Cartierului General NATO de la Bruxelles, Belgia, precum şi corpului de ataşaţi militari în Republica Moldova.

Ministrul Apărării în exerciţiu Victor Gaiciuc a mulțumit, în deschiderea ceremoniei, partenerilor străini şi întregului personal implicat în inițierea, dezvoltarea și implementarea acestui proiect, care a creat o importantă capabilitate în domeniul apărării naţionale.

La rândul său, Secretarul General Adjunct al Cartierului General NATO, Mircea Geoană, a menţionat că Centrul respectiv este al treilea proiect din cadrul Programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate, realizat în sprijinul Pachetului de consolidare a capacităților de apărare (DCBI) pentru Moldova.

„Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, riscul incidentelor de securitate cibernetică este în creștere. Această problemă este actuală în mai multe țări, inclusiv în Republica Moldova. Proiectul pe care îl inaugurăm astăzi a fost lansat tocmai pentru a combate acest fenomen și a spori capacitățile de apărare cibernetică din Armata Naţională”, a spus Mircea Geoană.

Potrivit şefului Direcţiei Comunicaţii şi Sisteme Informaţionale (manager de proiect), colonel Oleg Chirilenco, Centrul de Reacţie la Incidente Cibernetice este un proiect realizat cu sprijinul echipei Programului Ştiinţă pentru Pace şi Securitate şi Agenţiei pentru Informaţii şi Comunicare a Alianței, dar şi specialiştilor din cadrul Ministerului Apărării.


Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button