fbpx

video | PPDA cere încetarea persecuțiilor politice. Deputații vor solicita explicații de la Procuratură și vor organiza audieri publice

Platforma Demnitate și Adevăr constată cu regret că victime ale represiunilor politice în Republica Moldova au fost nu doar politicieni sau activiști politici, ci și jurnaliști, activiști civici, oameni de afaceri, funcționari și demnitari publici. Pentru a înceta persecuțiile politice, membrii platformei au înaintat fracțiunii parlamentare a PPDA un șir de responsabilități. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„La 8 iunie 2019 a fost adoptată Declarația privind recunoașterea caracterului captiv al statului. Prin această declarație, Parlamentul a recunoscut că puterea judiciară a statului a fost supusă unui control anticonstituțional din partea unui partid politic și în special, din partea liderului acestui partid, Vlad Plahotniuc. Din acel moment, s-au proliferat temeiul juridic și obligația procesuală a noii conduceri a Procuraturii Generale să facă o evaluare a tuturor cazurilor apărute în spațiul public drept cazuri judiciare politice și să înceteze imediat aceste cazuri”, a declarat Andrei Năstase în cadrul unei conferințe de presă.

În acest sens, biroul politic permanent al Platformei DA a cerut fracțiunii parlamentare a PPDA să solicite Procuraturii Generale explicaţii publice pe marginea dosarelor politice existente și să organizeze audieri publice cu participarea victimelor represiunilor politice și a reprezentanților Ministerului Justiției și ai PG.

Deputații PPDA au fost însărcinați să pregătească un raport în baza materialelor acumulate în cadrul monitorizărilor și audierilor pe marginea cazurilor justificate politic, care au încălcat drepturile omului în rezultatul comiterii abuzurilor judiciare, iar ulterior, să înainteze demersurile necesare în vederea încetării și reabilitării victimelor represiunilor politice.

Articole asemănătoare

Back to top button