fbpx

video | Peste 6.000 de amenzi pentru voturi vândute. Șeful Poliției: „Cei care cooperează pot scăpa de sancțiune”

Peste 6.000 de persoane au fost amendate pentru coruperea electorală pasivă, a anunțat șeful Inspectoratul General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, într-o conferință de presă susținută marți, 15 aprilie. Potrivit acestuia, circa 3% dintre amenzi au fost contestate în instanță. Poliția solicită cetățenilor să conlucreze cu ancheta pentru a fi scutiți de pedeapsă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Cernăuțeanu a prezentat și un video din toamna anului 2024, care conține o serie de interceptări telefonice, bani, liste și alte atribute ale simpatizanților blocului „Victorie” al lui Ilan Șor: „La acea etapă, vorbeam despre 138 de mii de persoane care sunt subiecții coruperii electorale”. Numărul acestora a crescut la 140.000.

Toate acele acțiuni și culegeri de date și informații au avut loc în cadrul cauzelor penale care s-au desfășurat pe perioada anului 2024, în preajma scrutinelor electorale din toamnă, dar și după. (…) Ulterior, prin acțiunile organului de urmărire penală și cu autorizarea judecătorului de instrucție, toate aceste persoane au fost disjugate din cadrul cauzei penale și au fost trimise în adresa Poliției pentru a fi documentate pentru corupere electorală”, a explicat Cernăuțeanu, potrivit zdg.md.

Conform șefului IGP, deși peste 140.000 de persoane sunt investigate pentru corupere electorală, oamenii legii au aplicat aproximativ 6.000 de amenzi. O parte dintre cei care au primit bani și-au recunoscut vina, astfel fiind identificați și alți reprezentanți ai rețelei „Șor”. În același timp, mai ales organizatorii rețelei de la nivel local „nu vor, sub nicio formă”, să conlucreze cu ancheta.

În măsura conlucrării cu organele de drept, aceste persoane pot fi scutite de sancțiunea contravențională. Vreau să remarc să scopul instituțiilor de drept nu este de a sancționa cetățenii, ci de a curma acest fenomen, ca să nu se mai repete astfel de forme de corupere și în următoarele scrutine electorale”, a menționat șeful IGP.

Alegătorii care pretind, acceptă sau primesc bani, bunuri, băuturi alcoolice, servicii, produse din tutun sau alimentare pentru a favoriza sau a defavoriza un anumit candidat electoral, riscă amenzi de la 25.000 la 37.500 de lei.

Articole asemănătoare

Back to top button