fbpx

video | Parlicov nemulțumit de decizia Moldovagaz după ce a cumpărat gaz de la Gazprom: Decizia nu a fost coordonată cu ministerul

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, se arată nemulțumit de decizia întreprinderii Moldovagaz de a cumpăra gaz de la Gazprom. Într-o conferință de presă, Parlicov a menționat că maulul drept al Nistrului nu are nevoie să cumpere gaze de la gigantul rus, având în vedere că Energocom dispune de stocuri necesare pentru a asigura securitatea energetică a țării.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Doar câteva zile din martie s-a procurat gaze naturale de la Gazprom pentru malul drept. S-au achiziționat circa 2 milioane de metri cubi. Această decizie a fost luată de Moldovagaz și nu a fost coordonată cu ministerul. Poziția Ministerului este că noi pentru malul drept nu avem nevoie să procurăm gaze de la Gazprom. Noi avem stocuri care le-am procurat pentru securitate prin Energocom. Poziția noastră este că pentru malul drept să procurăm de la Energocom”, a declarat ministrul Parlicov.

Totodată, ministrul a menționat că nu exclude în totalitate posibilitatea de a procura resurse energetice pentru malul drept de la gigantul rus, însă aceasta se va întâmpla numai dacă va fi negociat prețul.
La moment, însă, autoritățile nu poartă discuții cu Gazprom în raport cu negocierea contractului. Ministrul a precizat că toată iarna Moldova nu a cumpărat gaz de la gigantul rus. Totodată, conform lui, achizițiile despre care s-a anunțat luni au fost făcute doar în ultimele zile, volumul fiind de aproximativ două milioane de metri cubi.

„Întreprinderile trebuie să își asume decizii legate de funcționarea pieței. Am solicitat ca Moldovagaz să iasă cu o comunicare publică. Este important că își asumă decizii, să le explice. Pentru malul drept, cred că nu avem nevoie la moment să procurăm gaze de la Gazprom. Există stocuri create special pentru securitate, prin Energocom și acest gaz, în mod normal, trebuie să fie achiziționat de la Energocom. Dacă pe scurt, până acum s-au luat doar două milioane de metri cubi de gaz și asta a durat patru zile”, a declarat Parlicov.

Amintim că după o întrerupere de peste trei luni, malul drept al Nistrului a reluat în luna martie 2023 importul și consumul de gaze de la gigantul rus Gazprom. Din luna decembrie 2022, toate volumele de gaz rusesc, care ajung în Republica Moldova, sunt direcționate către regiunea transnistreană.

Articole asemănătoare

Back to top button