Lipsea un expert în electricitate. Filmul evenimentelor care au precedat tragedia din parcul în care au fost electrocutați doi copii
O fetiță de 11 ani a murit electrocutată în parcul Sarmizegetusa din capitală pe 18 iulie. Renovarea parcului a costat milioane de lei, finanțarea venind de la o companie privată. Deși lucrările electrice au fost incluse în reparație, din comisia de recepție a lipsit un expert în electricitate, se arată investigația ZdG.md.
ZdG a constatat că lucrările de renovare a parcului au costat peste 18 milioane de lei, dintre care 2 milioane de lei s-au cheltuit doar pentru rețelele electrice publice de iluminat stradal. Investiția nu s-a făcut din bani publici, ci din contul unei companii private care a primit în schimb, în 2021, în urma scandalului privind aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal în sectorul Botanica, permisiunea de a construi mai multe blocuri locative în acel sector al capitalei.
Deși reparația parcului a inclus și lucrări pe segmentul electric, ZdG a constatat că din comisia de recepție a lucrărilor aprobată de municipalitate lipsea tocmai… un expert în electricitate.
Ziarul de Gardă a reconstituit filmul evenimentelor care au precedat tragedia din parcul Sarmizegetusa – de la aprobarea cu scandal a Planului Urbanistic Zonal până la inițierea urmăririi penale pe caz fără persoane cu statut de bănuit sau învinuit.
18 iulie 2024. Doi copii – o fată de 11 ani și un băiat de 6 ani au fost electrocutați în timp ce se jucau în parcul Sarmizegetusa din sectorul Botanica al Chișinăului. Băiatul a fost internat în spital în stare gravă, iar fata a decedat la scurt timp după incident.
„Preliminar, băiețelul de 6 ani și fetița de 11 ani se jucau în parc, iar la un moment dat, ar fi atins niște fire care au produs un scurtcircuit. Copiii au fost imediat preluați de ambulanță și transportați la spital, însă, cu regret, fetița a decedat. La fața locului imediat s-au deplasat toate serviciile specializate. Pe caz a fost inițiat un proces penal, în cadrul căruia urmează a fi stabilite toate circumstanțele”, a precizat poliția la scurt timp după tragedie.
„Erau foarte mulți copii în parc, vreo 20 la număr. Noi stăteam pe băncile de la scenă și am văzut, la un moment dat, că doi copii stăteau jos, lângă felinar. Ni s-a părut ciudat că nu se mișcau, nu scoteau niciun sunet, nu strigau. Ei, pur și simplu, stăteau jos. Cred că au trecut vreo două minute și m-am apropiat, am încercat să vorbesc cu ei, dar era prea târziu, ei sângerau, vomitau. Când am pus mâna pe fetiță, m-a electrocutat și am înțeles care este situația. Am încercat să întrerupem electricitatea, dar nu era o persoană responsabilă care să ne poată ajuta. A fost electricitate continuă. Nu s-a întâmplat așa că acei copii au fost electrocutați și s-a întrerupt curentul, dar ei, până în ultimul moment, până au fost scoși de acolo, s-au aflat sub curent electric. Presupun că totul s-a întâmplat din cauza la izolarea prostească a acestui felinar”, a declarat pentru Ziarul de Gardă Valeriu Toma, martor la cele întâmplate.
August 2020. Pretura sectorului Botanica a inițiat o achiziție publică pentru contractarea „lucrărilor de renovare a Parcului Sarmizegetusa”. Pretura Botanica își propunea realizarea lucrărilor în valoare de 2,74 milioane de lei. Licitația însă a fost anulată.
Pentru că pretora sectorului Botanica, Diana Guba, se află în concediu anual, iar vicepretorul era în teren, am discutat cu secretara Preturii Botanica, Natalia Ionaș, care a menționat că nu ne poate spune motivul anulării licitației, întrucât nu deținea la acel moment funcția de secretară, adăugând și că „este în derulare o anchetă, nu putem oferi detalii (privind subiectul decesului din parcul Sarmizegetusa, n.r.)”.
Citiți continuarea pe ZdG.md.