fbpx

Cine e spionul rus care plănuia atacuri la Jocurile Olimpice de la Paris

Kirill Griaznov a fost arestat în Franța pentru „organizarea de acțiuni care ar putea duce la o destabilizare în timpul Jocurilor Olimpice”. O anchetă The Insider în colaborare cu Le Monde arată cine este bărbatul, un avocat rus devenit bucătar care anterior a apărut și într-un reality show de dating, dar și legăturile sale cu Serviciul Federal de Securitate (FSB) și Directoratul principal de spionaj (GRU). El și-a dat de gol planul atacurilor în timpul unei conversații pe malul Mării Negre din Bulgaria, beat fiind, iar acum riscă 30 de ani de închisoare, citează Hotnews.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Kirill Griaznov , în vârstă de 40 de ani, care a locuit legal în Franța timp de peste un deceniu, se confruntă cu o anchetă judiciară franceză cu privire la presupusa sa activitate în numele serviciilor de informații străine, în special FSB. Misiunea lui, potrivit anchetatorilor francezi, era „de a incita ostilități în Franța”. În schimb, o încercare de a se lăuda, beat fiind, cu operațiunea sa importantă a dus la demascarea lui.

Griaznov a fost arestat la domiciliul său din Paris pe 19 iulie și pus sub acuzare patru zile mai târziu. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă 30 de ani de închisoare.

Autoritățile franceze spun că plănuia o operațiune „la scară largă” care ar fi putut avea consecințe „grave”.

Arestarea sa vine într-un moment incredibil de tensionat pentru autoritățile franceze, care se confruntă deja cu o serie de provocări pregătite la Moscova.

Cele mai multe dintre acestea au fost legate de sprijinul solid militar și diplomatic al Franței pentru efortul de război al Ucrainei.

Dar cum Jocurile Olimpice de vară urmează să înceapă la Paris măsurile de securitate au fost enorme, cu zeci de mii de polițiști mobilizați.

Potrivit Associated Press, 5.000 de persoane au fost deja interzise să participe la Jocurile Olimpice, o cincime dintre ele fiind suspectate „ingerință străină – putem spune spionaj”, în cuvintele ministrului francez de interne Gérald Darmanin.

Jocurile Olimpice au fost într-adevăr ținta lui Griaznov, potrivit unei investigații comune a The Insider, Le Monde și Der Spiegel. „Francezii”, i-a spus el superiorului său FSB în urmă cu două luni, „vor avea o ceremonie de deschidere ca nimeni alții”.

Spionul bucătar în haine de blană

Pentru un agent rus care voia să provoace ravagii la Jocurile Olimpice, conturile sale de Instagram pare inofensiv: enorm de multe poze cu mâncare, cu el în bucătărie selfiuri cu el la costum sau în haine de blană.

În trecut el a apărut și într-un reality showde dating „Alege-mă pe mine”, după modelul The Bachelor / Burlacul, unde s-a prezentat drept „om de afaceri și restaurator de succes”.

Este un alcoolic și deloc discret – sau așa spun foste iubite care și-au încheiat relația cu el din acest motiv, arată emailuri scurse de-ale lui Griaznov.

Cine este Kirill Griaznov, spionul care s-a îmbătat și și-a arătat legitimația de agent FSB

Potrivit Insider, una dintre fostele sale partenere l-ar fi averizat, la despărțire, că alcoolul îi va pune capac și, într-un fel, chiar așa a fost, doar a fost descoperit din cauză că s-a lăuat cu operațiunile în timp ce era sub influența alcoolului.

Pe 7 mai, se afla în Rusia și urma să zboare de la Moscova la Istanbul, unde avea să prindă un zbor de legătură înapoi la Paris a doua zi. Doar că nu putea. S-a îmbătat atât de mult pe aeroportul din Istanbul, încât i s-a interzis să se îmbarce în avion. În schimb, Griaznov a luat un taxi până la granița cu Bulgaria

În timpul uneia dintre cinele sale pe plajă, în Bulgaria, s-a îmbătat și a spus vecinilor că avea o misiune specială în această vară la Paris pentru a întrerupe ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice.

La început, vecinii au fost neîncrezători. Atunci Griaznov le-a arătat legitimația FSB, au declarat martorii pentru The Insider.

Înainte de a zbura la Paris, Griaznov l-a sunat pe șeful său FSB și l-a informat că operațiunea este pe drumul cel bun. Griaznov a spus chiar că a recrutat „încă un moldovean de la Chișinău”.

The Insider scrie că CV-ul de bucătar al lui Griaznov pare să fie lucrat cu atenție timp de mai bine de un deceniu de serviciile rusești.

Potrivit CV-ului lui Griaznov, obținut de The Insider, la începutul anilor 2000 a urmat facultatea de drept în orașul său natal, Perm, Rusia, și a învățat să gătească abia în 2010 la Le Cordon Bleu Paris, celebra academie culinară franceză.

Cu trei ani mai devreme, Griaznov a lucrat pentru Hoogewerf & CIE și OCRA Worldwide, două companii cu sediul în Luxemburg care oferă servicii de consultanță juridică și financiară. În 2011, Griaznov s-a mutat la Courchevel, un oraș de schi elegant din Alpii francezi, unde a făcut un stagiu în bucătăria K2, un restaurant cu stele Michelin, printre preferatele elitei rusești.

Sase luni mai tarziu, pe 9 septembrie 2012, Griaznov a primit un email de la Viviane H., proprietara apartamentului pe care l-a inchiriat in Arondismentul II al Parisului. În răspunsul său, el a menționat, fără a detalia, că s-a întors la Moscova pentru a lucra ca „funcționar” în „guvernul rus”. Nicăieri în CV-ul lui Griaznov nu apare niciun loc de muncă în guvernul rus.

Prietenilor săi francezi, contactați de Le Monde, Griaznov nu le-a menționat niciodată cariera sa anterioară de la Moscova și Luxemburg. Într-o conversație cu Le Monde, Victor, un vechi prieten al lui Griaznov, s-a declarat șocat: „Îi cunosc toată familia și viceversa. Am fost la el acasă, în Moscova și în Perm. A venit în Franța pentru că îl urăște pe Putin și nu vrea să meargă pe front [în Ucraina], lol”.

Fratele său, Dmitri, cu care Griaznov deține imobilul din Sveti Vlas din Bulgaria, este șef de cabinet la secretariatul Uniunea Statală Rusia-Belarus, care este lagat de FSB.

The Insider a reușit să stabilească, pe baza înregistrării convorbirilor telefonice, că Dmitri Griaznov împarte un șofer personal cu Andrei Cekanov, un ofițer al GRU sau al agenției de informații militare a Rusiei. Cekanov locuiește la Moscova în aceeași clădire în care locuiește un alt spion al GRU: Denis Sergheev, un membru de rang înalt al Unității de elită 29155. Sergheev a fost comandantul operațional care a supravegheat încercarea eșuată de a-i otrăvi mortal pe Serghei și Yulia Skripal în Salisbury, Anglia în 2018.

Articole asemănătoare

Back to top button