fbpx

video | O companie, acuzată că „a sechestrat pasageri” în încercarea de a-i transporta în Italia. Reacția ANTA

Un grup de moldoveni a făcut cale întoarsă după ce s-a pornit în Italia, cu un autocar, acum câteva zile. Compania de transport responsabilă este acuzată că a sechestrat pasagerii timp de mai multe zile, în încercarea de a ieși din țară, dar și pentru faptul că i-ar fi implicat involuntar în scheme de contrabandă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Într-un filmuleț plasat pa pagina de Facebook a unei deputate, pasagerele susțin că deja de mai multe zile, de pe 12 august, șoferul circulă pe la diferite puncte vamale și încearcă să iasă din țară. Oamenii susțin că au achitat pentru un bilet câte 200 de euro, iar – la solicitarea lor – nu au fost duși acasă și nici nu li s-ar fi returnat banii.

„Din motive că șoferul autocarului nu avea actele necesare pentru transportarea unei remorci, care e plină cu mărfuri nedeclarate, pasagerii sunt nevoiți să se întoarcă în Moldova. Șeful companiei de transport a ordonat șoferului să oprească autocarul și să-i oblige pe pasageri sa semneze actele, precum că nu au pretenții la cei 200 de euro achitați pentru destinația finală. Paralel, pasagerilor, cu scopul de șantaj, li se pune în cârcă o pretinsă „contrabandă de țigări”, astfel încât să semneze refuzul rambursării banilor pentru bilet”, scria Arina Spătaru în descrierea videoului.

Cu câteva ore în urmă, deputata a anunțat că „toți pasagerii sunt la granița Moldovei și în timpul apropiat vor dormi în pătucurile lor, iar scandalul izbucnit va fi rezolvat cu ajutorul anchetei ofițerilor de investigație a crimelor economice”.

Cu o reacție în acest caz a venit Agenţia Naţională Transport Auto, care ne-a comunicat că s-a autosesizat în acest caz. Potrivit lui Dmitri Prohnițchi, responsabil de comunicarea cu mass-media, la punctul de traversare a frontierei Leușeni autocarului nu i s-a permis trecerea și din acest motiv conducătorul auto a schimbat traseul, efectuând cursa prin teritoriul Ucrainei, iar – ajuns la frontiera cu Ungaria – a fost stopat și întors din cursă.

„Ca urmare a verificării unității de transport în punctul de trecere a frontierei de stat Criva, inspectorii Agenției au constatat că echipajul antrenat în operațiunea de transport rutier de persoane prin servicii ocazionale în trafic internațional, operată cu încălcarea prevederilor Acordului INTERBUS, nu dispunea de actele permisive obligatorii la bordul autocarului.

Prin urmare, conducătorul auto a fost sancționat în baza art. 197 alin. (2) al Codului Contravențional, pentru efectuarea transportului ilicit de persoane, fiind aplicată amendă în mărime de 200 de unități convenționale, cu suspendarea dreptului de utilizare a vehiculului rutier pe un termen de șase luni, prin reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare și a certificatului de înmatriculare.

Totodată, Agenția a citat legal operatorul de transport rutier care a organizat această cursă, pentru a fi sancționat în calitate de persoană juridică în baza aceluiași articol. De asemenea, Agenția va sesiza Ministerul Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor din România, în vederea întreprinderii măsurilor de rigoare față de operatorul de transport pentru care a fost eliberat carnetul INTERBUS și care a admis îmbarcarea cetățenilor Republicii Moldova contrar legislației internaționale în domeniul transportului rutier de persoane”, a spus Dmitri Prohnițchi.

Totodată, într-un comunicat, ANTA a menționat că, în perioada 10-15 august 2020, au fost efectuate acțiuni de control pe marginea serviciilor ilegale de transportare a persoanelor și mărfurilor în trafic național, prestate de către conducători auto cu unități de transport neînregistrate în condițiile Codului Transporturilor Rutiere. Astfel, trei șoferi s-au ales cu amenzi de 10.000 de lei – pentru încălcarea normelor de efectuare a transportului rutier de persoane; iar un conducător auto s-a ales cu amendă în mărime de 7500 de lei – pentru efectuarea transportului ilicit de mărfuri în trafic național.

Articole asemănătoare

Back to top button