fbpx

video | Noi detalii în urma perchiziţiilor în dosarul dezordinilor în masă. Mai multe persoane, reţinute

Mai multe persoane suspectate că ar pregăti dezordini în masă au fost reţinuţi de procurori PCCOCS, în urma perchezițiilor desfăşurate vineri, 10 martie, în Chișinău și în nordul ţării. Oamenii legii au ridicat de la figuranți în total de 11 mii de dolari americani și 400 de euro destinați organizării dezordinilor în masă; precum și cătușe, substanță cu miros specific de marijuana, înscrisuri de ciornă; dar și dispozitive de comunicare și stocare a informației. Acestea urmează a fi supuse cercetărilor, iar persoanele vizate de percheziții vor fi citate la audieri.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Persoanele cercetate sunt bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 50 ani, anterior judecați pentru escrocherii, trafic de droguri și furturi. Printre suspecții ale căror domicilii au fost percheziționate se numără și persoane care recent au revenit în Republica Moldova din Turcia, unde au participat la instructaj pentru provocarea dezordinilor în masă și opunerea rezistenței față de forțele de ordine, folosirea articolelor pirotehnice și aplicarea armei, în timpul protestelor ce urmează a fi organizate.

De asemenea, perchezițiile au vizat și persoane care la protestul din 28 februarie au aplicat forța față de oamenii legii care asigurau ordinea publică, precum și au blocat traficul pe traseul Cricova-Chișinau.

Dosarul dezordinilor în masă vizează acțiunile persoanelor recrutate, instruite, transportate și remunerate pentru participarea la acțiuni de destabilizare, începând din septembrie 2022. În cadrul acestora participă și tineri cu constituție atletică, în special sportivi, organizați în așa numite „grupe speciale.” Misiunea acestora ține de opunerea rezistenței violente forțelor de ordine, inclusiv cu folosirea articolelor pirotehnice și a armelor.

Legea penală prevede închisoarea de la 4 la 8 ani pentru dezordinile în masă manifestate prin „organizarea sau conducerea unor dezordini în masă, însoţite de aplicarea violenţei împotriva persoanelor, de pogromuri, incendieri, distrugeri de bunuri, de aplicarea armei de foc sau a altor obiecte utilizate în calitate de armă, precum şi de opunere de rezistenţă violentă sau armată reprezentanţilor autorităţilor.”  Investigațiile continuă, timp în care cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Articole asemănătoare

Back to top button