fbpx

video | Negocieri la Parlament între agricultori și deputați: „Aveți la dispoziție 24 de ore să dați un răspuns”

Agricultorii și reprezentanții câtorva fracțiuni parlamentare au reluat discuțiile după deciziile aprobate miercuri în ședința plenară. În urma discuțiilor, agricultorii au pus un ultimatum, cerând ca în timp de 24 de ore să fie majorate despăgubirile oferite per ha.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Vă dăm la dispoziție 24 de ore. Am văzut că Parlamentul poate lucra și noaptea. După 24 de ore vom recurge la acțiuni mult mai dure. Vedeți că oamenii sunt foarte indignați. 24 de ore rămânem pe poziții și așteptăm răspunsul. Transmiteți și la Partidul Șor și la restul”, au spus agricultorii.

De asemenea, protestatarii au menționat că nu îi interesează Legea miliardului. „Noi suntem muncitori în câmp, iar voi aici în Parlament. Făceți-vă lucrul”, a spus unul dintre reprezentanții agricultori. Totodată, agricultorii au cerut asigurarea că nu se vor alege cu dosare penale și nu vor fi trași la răspundere în urma protestelor din PMAN.

„Băieții sunt speriați cu dosare. De cei care stau pe la tractoare se apropie de ei oameni ai legii și li se zice că vor sta la închisoare. Să fim siguri că nu va fi aceasta”, au adăugat agricultorii pe finalul discuțiilor.

Deputații au fost de acord să revină peste o zi cu un răspuns ce vizează suma despăgubirilor pentru terenurile cu borumb și floarea-soarelui care au fost afectate de seceta din acest an.

Amintim că, agricultorii continuă să protesteze. Aceștia s-au adunat, joi, 17 noiembrie, în fața Parlamentului și se arată vădit nemulțumiți, după ce deputații socialiști și cei din Pentru Moldova au votat, în grabă, aproape de miezul nopții, mai multe acte normative, printre care legea bugetului de stat și politica bugetar-fiscală.

Citește și: Agricultorii protestează la Guvern. Polițiștii au împânzit spațiul din jurul Executivului

Subliniem că miercuri, 16 decembrie, agricultorii au venit în fața Legislativului și intenționau să urce pe scările din fața clădirii cu tractoarele.

La fața locului au avut loc mai multe îmbrânceli, iar oamenii legii au folosit gaze lacrimogene.

Agricultorii și fermierii protestează de câteva săptămâni împotriva mai multor măsuri bugetar-fiscale propuse de autorități și împotriva majorării TVA care, spun ei, le va afecta activitatea. Totodată, ei solicită compensațiile promise pentru culturile de grupa a doua, compromise de secetă.

Menționăm că ședința Parlamentului de miercuri a durat până aproape de miezul nopții, timp în care deputații PSRM-Pentru Moldova au adoptat în grabă mai multe legi, printre care legile bugetare, dar și o nouă lege privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, acordând și mai mari privilegii pentru limba rusă.

Articole asemănătoare

Back to top button