fbpx

video | Mesajul Maiei Sandu, la un an de la invazie: „Moldova va trăi în pace, alături de Ucraina victorioasă”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean, în contextul marcării unui an de război în Ucraina.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Nu există durere mai mare decât a pierde pe cineva drag. Nu există nedreptate mai mare decât să fii invadat și ucis în propria casă, unde îți duci viața liniștit și frumos. Din dragoste de oameni și de țară, ucrainenii s-au ridicat, și-au învins fricile și au devenit invincibili”.

Totodată, reprezentanta guvernării Republicii Moldova a subliniat că suntem alături de poporul ucrainean în lupta lor pentru o viață liberă și demnă:

Ucrainenii vor pace. Moldovenii vor pace. Toată lumea care are ceva sfânt și oameni dragi vrea pace. Puterea noastră vine din dragoste și unitate. Să avem grijă unii de alții, să avem grijă de țară, să fim solidari cu ucrainenii care luptă pentru viața lor și pentru libertatea întregului continent. Le mulțumesc tuturor celor care în fiecare zi oferă o mână de ajutor și contribuie ca binele să învingă răul”.

Șefa statului a scris că „Ucraina va învinge! Pacea va învinge! Moldova va trăi în pace, alături de Ucraina victorioasă, în familia țărilor europene, libere”.

Și premierul Dorin Recean a venit cu un mesaj în care anunță că iluminatul public al clădirii Executivului va fi stins în semn de solidaritate:

„Guvernul Republicii Moldova este unit în mesajul său neclintit de solidaritate cu Ucraina și poporul țării vecine. O zi tristă care marchează un an de la începutul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. Împreună cu țările partenere, de la ora 19:00, vom stinge iluminatul public al clădirii Guvernului, alăturându-ne campaniei europene #LightUpUkraine. Este încă un gest prin care suntem alături de Ucraina. Noi am ales să fim de partea corectă a istoriei! Mulțumim Ucrainei și poporului ucrainean pentru că luptă, că apără Europa și valorile democrației. Ucraina și Pacea vor învinge!”,  a spus oficialul moldovean.

Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie 2022. Atunci, ruşii au invadat ţara vecină, iar liderii Rusiei au anunţat că este o „operaţiunea militară specială” care urmăreşte „demilitarizarea” şi „denazificarea” Ucrainei.

Invazia a început din nordul Ucrainei, militarii ruşi venind de pe teritoriul Belarus, dar şi din est şi sud-est. Principala ţintă a fost capitala Kiev, dar ruşii au fost opriţi pe drum de trupele ucrainene încă din primele săptămâni de război.

Cu două zile mai devreme, Vladimir Putin a declarat „independenţa”  teritoriilor separatiste ucrainene din Donbas, pe care Kievul o combate armat din 2014.

Vladimir Putin a ameninţat Occidentul cu „consecinţe fără precedent”, dacă intervine în războiul pe care l-a început.

Articole asemănătoare

Back to top button