fbpx

video | Mărturia unui moldovean care muncește în Israel: „Tot ce se întâmplă e strașnic”

Vitalie Roșca este un moldovean, originar din Ungheni, care a plecat în Israel să muncească în construcții. S-a stabilit în orașul Ashkelon, unul din orașele bombardate cu rachete de către gruparea palestiniană Hamas. Pe fundalul clădirilor distruse de rachete, bărbatul a povestit pentru TV8 cum oamenii dorm cu frica în sân de teama unor noi atacuri și cum uneori, șuieratul rachetelor se aud înainte ca să pornească alarma în oraș.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Cu jumătate de oră în urmă s-a oprit semnalul de alarmă, se aud cum pe oră se lansează câte 5-6, uneori 10 rachete la rând. Tot ce se întâmplă e strașnic. Ieri în fața casei la noi a căzut una pe șosea, a rămas lumea fără geamuri”, povestește Vitalie Roșca.

Vitalie spune că împarte locuința cu un alt moldovean și că, noaptea, stau de veghe pe rând. În cazul în care pornesc alarmele, unul îl trezește pe celălalt.

„Stăm și dormim cu frica în sân. Suntem două persoane în cameră. Dormim pe rând, câte jumătate de noapte unul și pe urmă al doilea atunci când se aude alarma, sau se aude cum șuieră racheta, uneori nici nu dovedește să se pornească alarma pe oraș, se aude doar cum șuieră racheta și explodează”, povestește cu groază bărbatul.

Frica este însă și mai mare când sunt nevoiți să iasă din casă după produse,

„Este greu. Ca să te duci la magazin, trebuie să fugi pe drum și să mergi pe sub pereții de la case, nu știi în ce moment se poate porni alarma”, mai spune bărbatul.

Moldoveanul mai povestește că în sectorul în care locuiește sunt mai mulți moldoveni, care muncesc pentru aceeași companie de construcții. Din cauza atacurilor, toate companiile din oraș și-au închis sediile, iar plata salariilor a fost suspendată.

„Sediile sunt închise, salariile nu vin la toți, sunt băieți care muncesc în orașe care nu sunt atacate și au primit salariile, dar aici suntem câțiva moldoveni cu care muncim împreună și nu am primit. Sediul nu lucrează și nu știm când vom primi salariul”, a spus Vitalie Roșca.

De menționat că începând cu data de 7 octombrie și până pe 11 octombrie, 613 pasageri au sosit pe ruta Tel-Aviv-Chișinău, din care 198 sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Totodată, un cetățean al Republicii Moldova, în vârstă de 35 de ani, a murit în războiul din Israel declanșat de Hamas. Acesta activa în apropierea zonei de conflict.

Articole asemănătoare

Back to top button