fbpx

video | Maia Sandu și Sergiu Prodan, mesaje de Ziua Națională a Culturii: „Bogăția pe care nu ne-o poate lua nimeni”

„Numai prin accesul la cultură și lectură putem schimba mentalități, putem forma generații de oameni cu gândire liberă”. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis astăzi un mesaj cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, marcată pe 15 ianuarie la Chișinău.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
„Cultura este o sursă unică de bucurie și de celebrare a umanității din noi. În ultimii ani, avem parte de o adevărată efervescență culturală. Tot mai multe festivaluri și evenimente de calitate iau amploare și își câștigă tot mai mult public, atât din țară, cât și de peste hotare. De Ziua Națională a Culturii și de ziua de naștere a marelui Eminescu vreau să anunț că și în 2024 cea mai mare sărbătoare a Cărții – Bookfest Chișinău, se va desfășura sub Înaltul Patronaj al președinților României și Republicii Moldova.

Copiii care citesc, tinerii culți, care aleg teatrul, cartea, dezvoltarea frumoasă sunt adulții de mâine care vor alege cuvântul în locul armei, vor avea curajul să apere valorile învățate și vor construi o societate unde este respect și bună înțelegere.”, se arată în mesajul președintei.

Cu un mesaj de felicitare a venit și ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a publicat pe o adresare video cu ocazia Zilei Naționale a Culturii. Oficialul a mulțumit angajaților din domeniul culturii pentru munca, pasiunea și dăruirea de care dau dovadă, dar și publicului pe care i-a îndemnat să prețuiască cultura și pe oamenii care o creează.

„Este bunul pe care îl putem purta cu noi în gând și suflet, e bogăția pe care o putem transmite generațiilor viitoare și pe care nu ne-o poate lua nimeni”, a spus ministrul Culturii.

„Este o zi specială, azi, la noi în țară – ziua când s-a născut marele poet Mihai Eminescu și Ziua Națională a Culturii. Astăzi celebrăm cultura noastră, una prin definiție românească, dar și îmbogățită prin culturile altor etnii. Este ziua în care îi onorăm pe cei dedicați culturii, fie creatori, fie promotori ai valorilor artistice.

Scriitori și poeți, editori de carte și de reviste culturale, care faceți ca povestea noastră, scrisă în română, să spargă granițele și să devină o poveste universală. Bibliotecari, care munciți în fiecare zi pentru ca să ne putem considera un popor cu cartea în mână. Artiști independenți, artiști contemporani, care prin spiritul vostru novator faceți ca ziua de mâine să se întâmple azi.

Angajați ai secțiilor de cultură și ai caselor de cultură, care inspirați comunitățile ca să devină parte a actului artistic. Proprietari de pensiuni turistice, care v-ați deschis porțile și inimile pentru cei ce vor să ne cunoască țara. Profesori din școlile de artă, dar și din școli obișnuite, care sădiți germenele culturii în tinerele generații.

Datorită vouă în țara noastră continuă să apară talente.

Datorită vouă sunt păstrate și reînviate tradițiile.

Datorită vouă, numele Moldova răsună cu multă mândrie pe toate continentele.

Amintim că, în fiecare an, pe 15 ianuarie, Republica Moldova și România celebrează Ziua Culturii Naționale, ocazie cu care este marcată și ziua de naștere a marelui poet Mihai Eminescu. Această zi este dedicată recunoașterii și promovării valorilor culturale și literare.

Programul activităților organizate de instituțiile din subordinea Ministerului Culturii

Programul activităților în R. Moldova

Articole asemănătoare

Back to top button