fbpx

video | Maia Sandu, de la tribuna ONU: Progresul economic, consolidarea securității și democrația fac parte din calea noastră spre aderarea la UE

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a ținut un discurs de la tribuna Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite. Oficiala a evidențiat progresele pe care le-am făcut în ultimul an și faptul că „rămânem fermi în credința noastră de a avea un viitor democratic alături de țările membre ale UE”. Lidera de la Chișinău a descris situația din regiune menționând că Ucraina, Moldova, Europa și lumea liberă se confruntă cu o agresiune externă asupra valorilor democratice, iar susținerea Ucrainei ne va garanta pacea în regiune. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Discursul integral al președintei Maia Sandu în cadrul celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a ONU:

Domnule Președinte,

Domnule Secretar-General,

Excelențele voastre,

Este o onoare să mă aflu din nou în fața dumneavoastră, la Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, pentru a reprezenta Republica Moldova – o țară aflată pe prima linie în luptă pentru democrație.

Astăzi, Moldova este mai puternică și mai rezilientă ca acum un an. Suntem fermi în credința noastră într-un viitor democratic – și suntem fermi alături de Ucraina, în vreme ce vecinul nostru continuă să reziste în fața invaziei brutale a Rusiei – un atac asupra suveranității sale și a modului său de viață.

Susținem ferm victoria Ucrainei, pentru că atunci când Ucraina va fi victorioasă, lumea liberă va fi victorioasă. Acum, mai mult ca oricând, sprijinul pentru Ucraina nu trebuie să scadă. Vă rog să continuați să sprijiniți Ucraina.

Doamnelor și domnilor,

Ucraina, Moldova, Europa și lumea liberă se confruntă cu o agresiune externă asupra valorilor noastre. Dar țări ca a mea nu s-au eliberat de jugurile imperiale doar pentru a fi readuse la servitute. Noi mergem înainte cu fruntea sus.

Moldova nu se confruntă cu o amenințare militară iminentă, spre deosebire de prietenii și vecinii noștri ucraineni, dar în fiecare zi contracarăm asaltul hibrid al Rusiei. Adversarii noștri s-au aliat cu infractori corupți pentru a ne destabiliza.

Instrumentariul lor hibrid include șantajul energetic, sprijinul pentru separatism, atacuri cibernetice și campanii de dezinformare. Ei au încercat, de asemenea, să răstoarne guvernul nostru ales democratic. Dar de fiecare dată au eșuat.

Noi știm că vor încerca din nou. Știm că la viitoarele alegeri, ei vor încerca să submineze capacitatea cetățenilor noștri de face propria alegere, în mod democratic.

Această amenințare nu ne vizează doar pe noi. Multe țări, în Europa și dincolo de continentul nostru, simt veninul interferenței străine în procesele lor democratice. Cei care au inițiat această ofensivă hibridă se opun nu doar democrației noastre, ci oricărei democrații libere.

Trebuie să rămânem vigilenți. Și trebuie să fim uniți.

Distins auditoriu,

În ciuda tuturor obstacolelor, am păstrat pacea în întreaga Moldovă, inclusiv în regiunea transnistreană, unde trupele ruse staționează ilegal și încălcările drepturilor omului trezesc adânci îngrijorări. Angajamentul nostru pentru o soluționare pașnică rămâne ferm, și fac un apel astăzi aici pentru retragerea necondiționată a acestor forțe rusești.

În contextul multor provocări interconectate, consolidarea rezilienței Moldovei nu este o sarcină ușoară. Dar ne încurajează faptul că Moldova nu este singură: prietenii și partenerii noștri – întreaga lume liberă – sunt alături de noi.

Consolidând reziliența, Moldova a trecut de la o dependență totală de gazele rusești la un mix de surse de energie și a creat stocuri de rezervă. De asemenea, construim linii de electricitate către Europa, investim în eficiența energetică și promovăm sursele regenerabile.

Succesul unei democrații constă în capacitatea acesteia de a oferi o viață mai bună și beneficii economice reale cetățenilor. Să dezvoltăm economia în timp ce războiul face ravagii la hotarul nostru este o provocare extraordinară. Dar suntem hotărâți. Întreprinderile mici și mijlocii pot acum accesa fonduri pentru a crește; serviciile publice digitale contribuie la reducerea birocrației; piața UE este deschisă pentru exporturile de fructe și legume moldovenești. Inflația a scăzut la 10% față de vârful de 35% din octombrie anul trecut. Una dintre cele mai mari agenții de rating a îmbunătățit perspectiva noastră la „stabilă”.

Reformăm integral sistemul de justiție, intensificăm lupta cu corupția și crima organizată. Parte a acestui efort constă în reducerea influenței maligne a oligarhilor fugari care cândva ne-au capturat statul.

Sunt recunoscătoare multora dintre Dumneavoastră aflați în această sală pentru impunerea de sancțiuni împotriva acestor indivizi. Următorul pas crucial în acest proces este să ne asigurăm că banii furați sunt întorși cetățenilor moldoveni. O dovadă a angajamentului nostru, este că, pe baza evaluării Transparency International în ceea ce privește percepția corupției, am avansat cu 24 de locuri în ultimii doi ani, cel mai bun scor în ultimii 10 ani. În ceea ce privește Indicele Statului de Drept, parte a World Justice Project, am avansat cu 14 locuri față de 2020.

O reziliență mai mare va veni și prin consolidarea legăturilor noastre de transport cu Europa, acestea având o importanță vitală cât porturile ucrainene sunt blocate și iar rutele comerciale perturbate. Renovăm drumuri și căi ferate, iar această infrastructură modernizată nu doar va crește comerțul și va crea locuri de muncă, ci va susține și Coridoarele Solidarității cu Ucraina, permițând ca cerealele sale să ajungă în regiunile unde este cea mai mare nevoie de ele. Iar într-o bună zi întocmai aceste conexiuni vor ajuta la reconstrucția postbelică a Ucrainei.

Pe măsură ce ne întărim capacitatea de apărare și creștem reziliența, Moldova este tot mai recunoscută ca un contributor la securitatea regională: un vecin puternic pentru Ucraina și un partener pentru UE în contracararea provocărilor de securitate. Dar angajamentul nostru se extinde la nivel global: militari moldoveni contribuie activ la misiuni de menținere a păcii, inclusiv cel mai recent în cadrul Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban. Accentuând angajamentul nostru pentru securitatea continentului nostru, am găzduit în iunie summitul Comunității Politice Europene – un summit care ne-a ancorat și mai mult în familia europeană.

Doamnelor și domnilor,

Progresul economic, consolidarea securității și a democrației noastre fac parte din drumul nostru spre Uniunea Europeană. Aspirațiile europene ale Moldovei sunt bine cunoscute de multă vreme. În luna mai, o sută de mii de moldoveni s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale la Chișinău pentru a-și reafirma atașamentul față de democrație și față de aderarea la UE.

Permiteți-mi să fiu clară: aderarea Moldovei la UE nu este doar o alegere politică, este singura cale de a ne proteja libertatea, pacea și democrația.

Extinderea UE este unicul mod pentru a ne asigura că vecinătatea noastră rămâne ancorată în lumea liberă și că oferim o viață mai bună pentru cetățenii noștri. Acest lucru va demonstra totodată angajamentul Uniunii pentru pace – însuși motivul pentru care UE a fost construită.

În ceea ce privește aderarea la UE, suntem adepți ai unui proces echitabil și bazat pe merite, iar noi am continuat să ne facem, conștiincioși, tema pentru acasă.

În acest sens, fac un apel către Comisia Europeană și toate țările membre ale UE să ne susțină.

Mă adresez și dincolo de granițele UE, către toate țările lumii libere, în special cele cu democrații bine înrădăcinate, solide, care se bucură de multă vreme de beneficiile acesteia și îi înțeleg valoarea.

Succesul sau căderea unei democrații răsună la nivel global. Când o democrație prosperă, dă curaj și altora; când una se zdruncină, poate declanșa un efect de domino. Astăzi, lupta pentru democrație în orice colț al lumii este luptă pentru democrație pretutindeni.

Iar în această luptă comună pentru democrație, noi vom învinge.

Mulțumesc.

 

Articole asemănătoare

Back to top button