fbpx

video | Maia Sandu, conferință la final de mandat: Cele mai importante declarații

Președinta Maia Sandu a susținut joi, 19 decembrie o conferință de presă în cadrul căreia a făcut mai multe declaraţii despre situaţia actuală a Republicii Moldova, abordând teme precum justiţia, criza energetică, relaţiile cu Uniunea Europeană şi conflictul transnistrean.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Despre situaţia din justiţie

„Justiţia rămâne în continuare cea mai slabă verigă a statului Republica Moldova şi, chiar dacă pe alocuri reformele dau rezultate, aici mă refer la evaluarea externă extraordinară a judecătorilor, unde avem anumite progrese, pe alte dimensiuni, cum ar fi lupta împotriva corupţiei mari, politice şi electorale, avem multe carenţe. Sunt gata să discutăm despre cum putem face lucrurile mai bine.”

Despre preţurile resurselor energetice şi situaţia de pe malul stâng al Nistrului

„Sunt cetăţenii noştri şi, în aceste condiţii dificile, în această situaţie generată nu de Republica Moldova, ci de Kremlin, aşa cum am spus, guvernul va ajuta. Dar este clar că pentru acest consum trebuie să se plătească de malul stâng. Deci, malul stâng trebuie să plătească.”

„Sarcina noastră principală este să ne asigurăm că toată lumea are curent electric, încălzire şi gaze naturale. Ulterior, aşa cum a anunţat şi domnul prim-ministru, vor fi prezentate răspunsuri concrete despre cum pot fi recuperate resursele achitate de malul drept pentru consumul de pe malul stâng. Există modalităţi, şi ele vor fi făcute publice de către guvern.”

Despre contractul cu Gazprom şi demisia lui Parlicov

„Am fost la curent cu această plecare a domnului Parlicov şi cred că era necesară, deoarece avem un contract cu Gazprom şi era important să verificăm dacă Gazprom va onora obligaţiunile contractuale sau nu. Dacă nu, trebuia să căutăm soluţii pentru cetăţenii noştri de pe malul stâng al Nistrului. Până acum, Gazprom nu a oferit un răspuns clar şi presupunerea este că nu va exista furnizare de gaze naturale de la 1 ianuarie.”

Despre energia electrică și gazele naturale:

„De la 1 ianuarie, contractul privind tranzitul gazelor rusești prin Ucraina se va încheia. Există un contract între MoldovaGaz și Gazprom, care presupune livrarea gazelor naturale pe malul stâng, indiferent pe ce cale de tranzit, prin Ucraina sau pe alte căi. Căi tehnice de tranzit există, dar se pare că Gazprom nu-și onorează obligațiunile contractuale.”

„Gazpromul nu-și îndeplinește obligațiunile contractuale față de malul drept de ceva timp, iar guvernarea a reușit să identifice surse alternative. În cazul malului stâng, dacă Gazprom nu își respectă obligațiile, guvernul va trebui să ia alte măsuri. Gazele naturale pot fi cumpărate de pe piață, doar acolo pot fi cumpărate.”

Despre integrarea europeană şi comerţul cu Uniunea Europeană

„Acum patru ani nu ne imaginam că vom fi astăzi în plin proces de negociere cu Uniunea Europeană, după ce am reuşit să obţinem statutul de ţară candidată. Avem planuri foarte concrete şi serioase pentru următorul an şi, în general, pentru următorii ani, aşa încât să putem să ajungem în 2030 cu toate temele făcute şi gata pentru aderare.”

„Cazuri sau lucruri concrete pe care le putem deja resimţi este reducerea costurilor de roaming în convorbirile cu cei din Uniunea Europeană. Suntem într-o situaţie mai bună atunci când vorbim despre comerţul cu Uniunea Europeană, pentru că am reuşit să liberalizăm într-o măsură mai mare comerţul cu Uniunea Europeană.”

Despre conflictul transnistrean şi negocierile de pace

„Republica Moldova, în primul rând, nu este fericită că are pe teritoriul său o armată străină, care stă acolo de decenii fără niciun acord din partea ţării noastre. Noi ne dorim rezolvarea acestui conflict, dar ne dorim rezolvarea doar în condiţii paşnice.”

„Salutăm orice iniţiativă şi orice plan care ar putea să aducă o pace justă şi sustenabilă în Ucraina. Bineînţeles, dacă va exista un plan realizabil care să permită soluţionarea paşnică a conflictului transnistrean, noi vom fi acolo ca să punem această problemă pe agendă.”

Despre promisiunile grupării Șor și cei 1000 de lei acordați lunar pentru locuitorii din Orhei, UTA Găgăuzia și Taraclia:

„Gruparea criminală Șor face asemenea promisiuni odată la câteva săptămâni. Eu sper că cetățenii nu vor cădea pradă acestor promisiuni.”

„Repet, am mai văzut asemenea promisiuni, știm cu ce s-au terminat și, mai ales atunci când în joc sunt bani murdari, acest lucru nu ajută pe nimeni. Instituțiile noastre vor verifica sursa banilor”

Despre salariile profesorilor

„Este de înțeles solicitarea cetățenilor de creștere a salariilor. Suntem într-o situație dificilă provocată de război. Știu că guvernul a făcut tot ce a putut, dar nu e suficient. Pacea din Ucraina din 2025 ne va permite să avem creștere economică și vom putea atunci crește și salariile”.

Articole asemănătoare

Back to top button