fbpx

video | Istorie de succes „Noi și UE”. Stepan Sabia – antreprenor care crește oi de prăsilă „Île-de-France”, unice în Moldova

Mai mulți ani în urmă i-a venit ideea să se ocupe cu creșterea animalelor, iar cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, în cadrul programului SARD, a putut achiziționa 61 de oi de prăsilă din rasa „Île-de-France”, pentru înmulțire și vânzare.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Este vorba de Stepan Sabia, un antreprenor din satul Corten, raionul Taraclia, care este protagonistul unei istorii de succes realizată în cadrul proiectului „NOI și UE – UE în Moldova: Percepțiile și Realitatea”.

„NOI și UE” este implementat de Institutul pentru Politici Europene de la Berlin (IEP), în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE) și Institutul pentru Inițiative Strategice (IPIS), cu suportul Oficiului Federal pentru Afaceri Externe al Germaniei.

După ce a finalizat serviciul militar, Stepan s-a angajat la lucru în colhoz pe specialitate. Mai apoi a mers la studii la Universitatea Agrară, specialitatea agronomie, iar după ce a absolvit i-a venit ideea să se ocupe de o afacere proprie – creșterea animalelor.

„În acele timpuri era cam greu. Dar în ultimii ani au apărut diferite programe, cum ar proiectul SARD, la care am luat parte și care contribuie la dezvoltarea agriculturii din raionul Taraclia și Găgăuzia. Datorită acestui proiect am câștigat un grant în valoare de 20.000 de euro pentru procurarea oilor de prăsilă din rasa „Île-de-France”, care au fost aduse din Bulgaria. Această rasă este una de carne, unică în Republica Moldova și este crescută în gospodăria noastră țărănească”, a spus Stepan Sabia.

Antreprenorul are planuri mari pentru viitor. În acest moment, el lucrează, împreună cu Institutul de cercetare a ovinelor, pentru adaptarea animalelor – se fac analize cum se adaptează animalele la condițiile locale. Stepan Sabia încrucișează rasa „Île-de-France” cu rasa autohtonă „Țigaie”, iar cantitatea și calitatea cărnii în urma acestei încrucișări este mult mai mare. Anul viitor, antreprenorul va ieși pe piață și va începe să vândă atât oi de prăsilă din ferma proprie, cât și carne.

Articole asemănătoare

Back to top button