fbpx

video | Incendiu de proporții în pădurea radioactivă de la Cernobîl. Un elicopter și două avioane, la fața locului

Flăcări puternice au curprins ieri o parte din pădurea din zona de excludere de la Cernobîl. Aviația ucraineană a fost mobilizată, astfel două avioane, un elicopter și circa 100 de pompieri au intervenit de urgență la fața locului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Incendiul a afectat mai mult de 20 de hectare în parcela forestieră situată în jurul centralei avariate, la aproximativ 100 de kilometri nord de capitala Kiev. Cu toate acestea, serviciile de urgenţă au dat asigurări că focul a fost ținut sub control, fără a fi detectată vreo creştere a radioactivităţii aeriene. Asta după ce, cu o zi înainte, responsabilii declarase că au întâlnit „dificultăţi” în lupta cu focul, din cauza creşterii radioactivităţii în unele locuri.

Totodată, autoritățile au precizat că localitățile învecinate nu sunt în pericol, fiind prea departe de acel loc, transmite Agerpres.

Amintim că, pe 26 aprilie 1986, a explodat reactorul numărul patru de la Cernobîl – moment când până la trei sferturi din Europa a fost contaminată. Atunci, autorităţile au evacuat sute de mii de oameni, astfel o zonă de peste 2000 de kilometri pătraţi a rămas abandonată.

Reactoarele au continuat să funcționeze până în 2000 – atunci când a fost oprit ultimul – sfârşitul întregii activităţi industriale de la Cernobîl.

Articole asemănătoare

Back to top button