fbpx

video, foto | Monede noi, dedicate celor 30 de ani de independență. Cum arată și care este valoarea lor

Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus în circulație ca mijloc de plată și în scop numismatic, un set de monede comemorative dedicate aniversării a treizecea de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. Cele trei piese vor completa seria „Evenimente istorice”, semnificând trecutul, prezentul și viitorul.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Astfel, fiecare monedă reflectă titluri celebre de versuri devenite șlagăre: „O libertate, sfântă libertate” (autorul poeziei „Libertate” – Ion Hadârcă; compozitor – Anatol Dumitraș; interpretă – Angela Bucico), „Inima mea e Moldova” (versuri – Simion Ghimpu; compozitor – Ion Aldea-Teodorovici; interpret – Ion Suruceanu) și „Cât trăim pe acest pământ” (versuri – Nicolae Dabija; compozitor – Tudor Chiriac; interpret – Alex Calancea Band).

„O libertate, sfântă libertate”

Prima monedă ne duce în anul 1991, la generația care a luptat pentru libertatea țării.

Foto: bnm.md

„Inima mea e Moldova”

Cea de-a doua piesă este dedicată tinerilor și redă o cale mai lungă – procesele democratice și dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova.

Foto: bnm.md

Cât trăim pe acest pământ”

Ultima monedă este dedicată copiilor – celor care au venit cu mesajul de speranță „Totul va fi bine” preluat din campania internațională cu același nume la care au aderat copiii din Republica Moldova în contextul crizei sanitare globale.

Foto: bnm.md

„Prin definiție, orice monedă comemorativă înfățișează un obiect de artă monetară destinat să transmită publicului mesaje reprezentative ale unui stat. Astfel, aceste trei monede aniversare consemnează memoria istorică a țării noastre, precum și atașamentul nostru la valorile culturale și civice”, precizează guvernatorul BNM, Octavian Armașu, în mesajul său prilejuit de aniversarea a treizecea de la proclamarea Independenței Republicii Moldova.

Foto: bnm.md

Monedele sunt confecționate din argint, fiecare având valoarea nominală de 50 de lei și un tiraj de 500 de unități. Designul grafic a fost realizat de artistul plastic Simion Zamșa.

Foto: bnm.md

Monedele emise de Banca Națională se comercializează prin intermediul băncilor licențiate din Republica Moldova.

Foto: bnm.md
Foto: bnm.md

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button