fbpx

video, foto | Cum arătau cele mai afectate orașe din Turcia și Siria până și după la cutremurul din zilele trecute

Unul dintre cele mai puternice cutremure înregistrate vreodată în Turcia a avut loc luni, 6 februarie, ucigând mii de oameni și devastând o regiune dens populată din sudul Turciei și nordul Siriei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

La doar nouă ore după cutremurul inițial, o replică neobișnuit de puternică cu magnitudinea de 7,5 a lovit de-a lungul aceleiași linii la aproximativ 60 de mile nord de prima, potrivit U.S. Geological Survey.

Peste 5600 de clădiri au fost distruse numai în Turcia după cutremurul inițial, au declarat oficialii din țară. Un înalt oficial al ONU a avertizat că numărul morților poate crește substanțial, ceea ce este obișnuit după cutremure majore, transmite nytimes.com.

Deși amploarea totală a pagubelor rămâne necunoscută, apartamente, hoteluri și alte clădiri prăbușite au fost văzute în zeci de orașe din apropierea epicentrului de pe ambele părți ale graniței.

Iată cum au arătat pagubele în cele mai mari orașe din regiune:

Malatya, Turcia

Foto: nytimes.vom

Guvernatorul Malatya, o provincie în apropierea epicentrului, a declarat că sute de clădiri s-au prăbușit. În capitala provinciei, care găzduiește o jumătate de milion de oameni, imaginile au arătat zăpada căzând pe dărâmături, sporind dificultatea salvării.

Yeni Mosque

 

Foto: nytimes.com
Foto: nytimes.com

Hotel Avsar

Foto: nytimes.com
Foto: nytimes.com

Trend Garden Residence

 

Foto: nytimes.com
Foto: nytimes.com

Gaziantep, Turcia

Un castel care datează de mii de ani a fost grav avariat în Gaziantep, în apropiere de epicentrul cutremurului inițial.

Gaziantep găzduiește, de asemenea, aproximativ jumătate de milion de refugiați sirieni.

Turcia găzduiește cel mai mare număr de refugiați sirieni din lume, 3,6 milioane, potrivit Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați, iar majoritatea locuiesc în orașe din sud, inclusiv Gaziantep.

Foto: nytimes.com
Foto: nytimes.com

Diyarbakir, Turcia

Clădiri rezidențiale mari au fost transformate în cioburi în Diyarbakir, cel mai mare oraș kurd din lume și capitala neoficială a regiunilor kurde din estul Turciei.

Foto: nytimes.com

Sanliurfa, Turcia

În videoclip a fost captat momentul în care s-a prăbușit o clădire.

Adana, Turcia

În Adana, un oraș de peste două milioane de locuitori, mai multe clădiri rezidențiale înalte au fost reduse la dărâmături.

Salvatorii au căutat supraviețuitori în dărâmăturile clădirilor.

Foto: nytimes.com

Pagubele în Siria

În Siria, cutremurele au lovit nordul țării, devastat de război. Peste o mie au fost morți și alte mii au fost răniți, potrivit Ministerului Sirian al Sănătății.

Infrastructura din Siria era deja într-o stare fragilă după ani de lovituri aeriene și bombardamente, lăsând multe clădiri în imposibilitatea de a rezista cutremurului sau zecilor de replici. Milioane de sirieni au fost strămutați în părțile din Siria și Turcia unde au avut loc cutremure.

„Ceea ce avem în Siria este o urgență în cadrul unei situații de urgență”, a declarat Mark Kaye, purtătorul de cuvânt al Comitetului Internațional de Salvare.

Alep, Siria

Pagubele larg răspândite au fost documentate în orașul Alep și în întreaga provincie Alep. În Jarabulus, un oraș aproapiat, videoclipurile au arătat o clădire prăbușită după al doilea cutremur.

La nord-vest de Alep, a fost captat momentul recuperării unei fete din dărâmături, din orașul rural Jandaris.

Foto: nytimes.com

Căștile Albe, membri ai unui grup de apărare civilă bazat pe voluntari, care operează în zone din Siria aflate în afara controlului guvernului, au salvat civili prinși în colțul de nord-vest al țării. Ei au raportat sute de decese în regiune.

Articole asemănătoare

Back to top button