fbpx

foto video update | Cutremur cu magnitudinea de 7,8 în Turcia: Bilanţul deceselor a depăşit 1500. Salvatorii caută supravieţuitori

(update 14:15) Cel puţin 1504 persoane au fost ucise, iar alte mii au fost rănite.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

(update 12:30) Numărul morților în urma cutremurului a ajuns la 912 iar al celor răniți a depășit 9000.

Știre inițială:

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de moment evaluată de USGS la 7,8 s-a produs, în partea de sud a Turciei, în provincia Gaziantep, în apropiere de graniţa cu Siria.

Seismul a avut loc la ora locală 04.17 (01.17 GMT), la o adâncime de aproximativ 17,9 kilometri. Un alt cutremur cu magnitudinea 6,7 s-a produs în centrul Turciei la orele 04.28 (01.28 GMT), la o adâncime de 9,9 kilometri, potrivit USGS.

Bilanțul a ajuns la 640 de morți.

Această prezentare necesită JavaScript.

Autoritățile italiene au emis o alertă de tsunami după seismul din Turcia.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a transmis mai multe mesaje imediat după tragedie: „Sperăm că vom trece împreună peste acest dezastru cât mai curând posibil și cu cele mai mici pagube și ne vom continuăm munca”, a punctat el, pe Twitter.

Ministrul de Interne Suleyman Soylu a îndemnat oamenii să nu intre în clădirile avariate din cauza riscurilor.

Salvatorii și locuitorii au căutat frenetic supraviețuitori sub dărâmăturile clădirilor zdrobite din mai multe orașe de pe ambele părți ale graniței.

Regiunea sudică Gaziantep este unul dintre principalele centre industriale şi de producţie ale Turciei şi se învecinează cu Siria. În zonă sunt adăpostiţi, de asemenea, numeroşi refugiaţi.

Un centru comercial s-a prăbușit

Un corespondent BBC din Turcia relatează că la Diyarbakir un centru comercial s-a prăbuşit.

Cutremurul a fost resimţit în Cipru, Liban, Grecia şi Israel, potrivit The Guardian. Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.

Distrugeri masive și în Siria

Presa de stat siriană a declarat că un număr mare de clădiri s-au prăbuşit în provincia Alep, în timp ce o sursă din cadrul serviciilor civile din Hama a declarat că mai multe clădiri s-au prăbuşit şi acolo.

Oamenii din Damasc, precum şi din oraşele libaneze Beirut şi Tripoli au fugit în stradă şi s-au urcat în maşini pentru a se îndepărta de clădiri, au declarat martorii.

Oamenilor li s-a cerut să evite să folosească serviciul de telefonie mobilă şi să se folosească numai de mesajele text sau de mesaje transmise prin internet.

 

Articole asemănătoare

Back to top button