fbpx

video | Farmaciile, obligate să pună la loc vizibil lista medicamentelor gratuite. Detalii despre modificările care vor intra în vigoare din 1 februarie

Începând cu 1 februarie 2019, cetățenii vor beneficia de mai multe medicamente oferite în mod gratuit din lista celor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), destinate tratamentului celor mai frecvente maladii, cum ar fi: bolile cardiovasculare, respratorii, osteoarticulare, bolile endocrine, astmul bronșic, pielonefrita acută și cronică, maladii ale aparatului digestiv, hepatită, ciroză hepatică, etc.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În acest sens, reprezentanții  Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale (MSMPS) şi Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM) a susținut astăzi un briefing de presă,în cadrul căruia au oferit mai multe detalii.

Astfel, dacă până în prezent, pentru mai multe medicamente compensate costul era compensat parțial, în sumă de 30%, 50%, 70%, din 1 februarie, conform noilor completări, pacienții vor putea beneficia de un medicament gratuit. În cazul când persoana va refuza preparatul respectiv, acesta va fi informat despre alte medicamente disponibile, compensate parțial.

De asemenea, farmaciile sunt obligate să plaseze la loc vizibil lista medicamentelor oferite gratuit în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală.

„Farmaciile contractate şi filialele acestora sunt obligate să dețină în stoc cel puțin un produs farmaceutic, care poate fi oferit gratuit pentru fiecare rețetă compensată. Farmacistul obligatoriu va propune pacientului medicamentul oferit gratuit. În cazul în care persoana va refuza preparatul respectiv, acesta va fi informat despre alte medicamente disponibile  compensate parțial.

În lipsa medicamentului gratuit solicitat la prezentarea rețetei compensate, farmacia este obligată să pună medicamentul solicitat la dispoziția pacientului în termen de 72 de ore de la adresare”, a declarat Denis Valac, director adjunct al CNAM.

Prescrierea medicamentelor compensate se efectuează de către medicii de familie, neurologi, psihiatri, endocrinologi și pediatri ai prestatorilor de servicii medico-sanitare contractați de către CNAM, indiferent de forma juridică de organizare.

„Tot la medicul de familie, pacientul poate afla care sunt farmaciile  care sunt contractate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină şi livrează aceste medicamente. Respectiv, în baza rețetei compensate, pacientul va putea beneficia fără plată, la decizia personală, de unul din medicamentele care pot fi oferite gratuit şi corespund denumirii comune internaționale  din rețetă, fiind disponibile în farmacii”, a declarat Rodica Scutelnic, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Totodată, suplimentar noului mecanism de compensare, informăm că, copii până la 18 ani beneficiază în mod gratuit de toate medicamentele din lista celor compensate, destinate tuturor maladiilor depistate la vârsta respectivă.

În prezent, lista medicamentelor compensate include 148 de denumiri comune internaționale.

Lista medicamentelor compensate poate fi consultată la medicul de familie, în farmacii la Info CNAM (0 800 99999) şi accesată pe site-ul CNAM, la rubrica „Medicamente compensate”.

Articole asemănătoare

Back to top button