fbpx

video | Cum arată acum cel mai mare avion din lume, distrus de bombardamentele rusești. Ucraina anunță că va construi unul nou

Ucraina a anunțat că va construi un avion care să-l înlocuiască pe AN-225 Mriya (Visul), cel mai mare avion din lume, distrus de bombardamentele rusești la începutul invaziei în Ucraina, relatează digi24.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Pentru că AN-225 a fost grav avariat, el nu mai poate fi reparat, așa că ucrainenii au început construcția unui aparat care ar urma să fie la fel de mare.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus recent că guvernul vrea să reconstruiască avionul folosind fuzelajul celei de-a doua aeronave similare, a cărei producție nu a fost niciodată dusă la capăt.

Potrivit Interfax-Ucraina, Zelenski a spus, într-o discuție cu un grup de studenți ucraineni, că reconstrucția AN-225 nu mai este o chestiune de bani, ci de imagine a țării. El vrea să dedice aeronava oamenilor care și-au sacrificat viața apărând orașul-port Mariupol.

În martie, compania Antonov a făcut apel pentru o strângere de fonduri, pentru a reconstrui avionul. Nu se știe exact cât ar costa proiectul – sumele vehiculate sunt între 800 de milioane și 3 miliarde de dolari.

„Lucrările la proiectul de restaurare a avionului Mriya sunt deja în derulare. În paralel, se studiază problema atragerii de fonduri pentru implementarea lui. Sper că statul ne va ajuta. Există mulți sceptici care susțin că restaurarea Mriya este ineficientă din punct de vedere economic. Nu intrăm în astfel de discuții, dar credem că reconstrucția unei astfel de aeronave ar trebui evaluată prin alte criterii. Noul AN-225 va fi un simbol al victoriei și al restabilirii potențialului industriei aeronautice ucrainene”, a spus recent directorul companiei Antonov, Evgheni Gavrilov, într-un interviu pentru Forbes Ucraina.

Construit în anii 1980 pentru a transporta navete spațiale sovietice, AN-225 Mriya a căpătat o a doua viață după Războiul Rece, ca cel mai mare avion cargo din lume.

Articole asemănătoare

Back to top button