fbpx

video | Cine, cui și când ar trebui să-i cedeze locul în transportul public? Alina Andronache explică pe îndelete „rețeta de aur” a unei călătorii

Cu siguranță cei care merg cu transportul public au fost puși în situația de a ceda scaunul în transportul public, au fost îndemnați de cineva să o facă sau cel puțin au fost martori la astfel de situații. Deși există vaste percepții despre fenomenul oferirii locului în orice tip de transport, unele dintre ele nu sunt justificate.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Ideea o confirmă și Alina Andronache, activista care a explicat într-un nou video al vlogului său când, cum și de ce ar trebui o persoană să cedeze alteia scaunul într-o unitate de călătorie.

„Tu ești băiat sau bărbat și în transport intră o fată tânără sau o doamnă. Nu ar trebui să te ridici doar pentru că dânsa este femeie. Și nici femeia nu ar trebui să se aștepte ca tu să-i cedezi locul. Da, există fete și femei care ar vrea să se bucure atât de drepturile egale dintre bărbați și femei, dar și să beneficieze în același timp de acea atitudine specială din societatea patriarhală: adică sa fie purtată pe mâini, să i se cedeze locul în transport, poșeta să-i fie dusă de soț sau boyfriend… și multe altele.

Nu! feminismul înseamnă egalitatea de gen cu renunțarea la această atitudine diferențiată. Statul în picioare nu este efortul pe care femeia nu l-ar putea depune”, spune activista.

Totuși, adaugă Alina, ar trebui să cedăm locul persoanelor în etate cărora le este greu să se țină de bară într-un transport în mișcare, femeilor gravide, părinților cu copii și persoanelor cu necesități speciale.

„De asemenea, se întâmplă cazuri când sunt certate persoanele care șed pentru că într-adevăr au necesitatea, din cauza unei dizabilități care nu se vede. Nu toate dizabilitățile pot fi văzute, iar certurile și reproșurile însoțite de justificări în aceste situații arată penibil.

De asta ar fi bine, dacă tu ești o persoană care are nevoie să stea pe scaun, pentru că ești în etate, sau pentru că ai vreo boală sau ești gravidă, vino la o persoană care șede pe scaun și cere-i frumos să-ți cedeze locul pentru neputința ta. Acordând respect, vei obține respect și loc ca să te așezi. Astfel dăm exemplu de o lecție de bună și civilizată purtare, de empatie și respect, ceea ce ne lipsește cel mai mult în societatea noastră!”.

Articole asemănătoare

Back to top button