fbpx

video | Autoritățile dau asigurări că vom avea gaz rusesc mai ieftin în 2020. Ce se va întâmpla cu creditul pe care BERD îl propunea Moldovei în caz de urgență?

Gazul rusesc va ajunge în Republica Moldova pe conductele tradiționale, utilizate anterior pentru transportul acestuia, după ce Rusia și Ucraina au ajuns la un acord în acest sens pe 21 decembrie curent. Anunțul a fost făcut astăzi de către Igor Dodon. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Președintele a declarat, după ședința comună cu premierul Ion Chicu și șefa Legislativului, Zinaida Greceanîi, că Moldova ar urma anul viitor să achiziționeze gazul la un preț mai mic de la ruși, comparativ cu anul curent.

 „După cum cunoașteți, a fost semnat acordul între Ucraina și Federația Rusă. Gazul va ajunge în Republica Moldova pe căile tradiționale, tranzitat prin Ucraina. Începând cu 1 ianuarie prețul la gaz va fi mai mic, cu mult mai mic comparativ cu anul 2019”, a spus Igor Dodon.

Totodată, prim-ministrul Ion Chicu a ținut să facă precizări cu privire la creditul de 50 de milioane de dolari, pe care țara noastră ar fi urmat să-i contracteze de la BERD.

„Referitor la cele 50 milioane de dolari, nu sunt credit, ci o scrisoare de credit, care urma să fie activată doar în cazul în care Rusia și Ucraina nu ajungeau la un acord privind tranzitul gazelor către țara noastră. Respectiv, dacă cele două state au găsit un compromis, scrisoarea de creditare nu va fi activată. Moldova nu a luat niciun cent din acei bani”, a precizat Chicu.

Amintim că Rusia şi Ucraina au anunţat sâmbătă, 21 decembrie, prevederile unui nou acord cu privire la tranzitul gazelor naturale, care va permite Moscovei să furnizeze energie Europei cel puţin încă cinci ani şi prin care Kievul va încasa 2,9 de miliarde de dolari.

Articole asemănătoare

Back to top button