fbpx

video | Atenție la produsele pe care le procurați de la piață! Sandu: 73 de loturi de pește infestat au primit certificate veterinare în ultimele două luni

Peste 70 de loturi de pește congelat infestat au primit certificate veterinare în perioada 20 august – 4 octombrie. Anunțul a fost făcut de Maia Sanda în cadrul unui briefing.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Potrivit oficialei, la indicația ei, corpul de control al prim-ministrei, în colaborare cu poliția, a efectuat o serie de verificări la ANSA și Centrul Republican de Diagnostică Veterinară. Ca urmare, s-a constatat că din 124 de loturi de pește congelat, 73 au avut rezultate negative la laborator, fiind vorba de infestare cu paraziți. Laboratorul nu a informat ANSA despre neregulile depistate, iar loturile au primit certificate veterinare și au putut fi importate și comercializate.

Conform procedurilor, probele se prelevă la vamă. După sigilare, acestea ajung la laborator, iar rezultatele obținute în urma analizelor trebuie să fie introduse într-un sistem informațional. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar rezultatele nu au fost prezentate nici pe suport de hârtie.

Sandu a declarat că este vorba de pește ieftin, care, de regulă, nu ajunge la magazine, dar ar putea fi vândut la piață sau livrat instituțiilor de învățământ, celor medicale sau penitenciarelor.

În context, șefa Executivului a cerut ANSA să efectueze anchetă de serviciu, cu suspendarea responsabililor din Agenție și Laborator. Ministerele vizate urmează să emită o circulară tuturor instituțiilor subordonate, solicitând verificarea loturilor de pește primite. La fel, poliția va verifica locurile unde se vinde pește.

Maia Sandu a mai declarat că pe marginea cazului a fost deschisă o cauză penală. În același timp, companiile implicate vor avea interdicție de a livra produse instituțiilor publice.

Articole asemănătoare

Back to top button