fbpx

update, video | Atacatorul din Bruxelles care a ucis doi oameni a fost prins. Cine este bărbatul

Bărbatul căutat pentru uciderea a doi suedezi, suporteri ai echipei naționale de fotbal a Suediei, și rănirea unui șofer de taxi în Bruxelles a fost arestat. Suspectul se află la terapie intensivă, potrivit ministrului de Interne, notează digi24.ro.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Suspectul afirma în mai multe videoclipuri postate pe rețelele sociale că aparține Statului Islamic. Imaginile îl arată pe bărbat purtând o jachetă portocalie fluorescentă și o cască albă, ținând în mână o armă. Coborând de pe un scuter, el ar fi tras mai multe focuri de armă în stradă înainte de a urmări persoane care se refugiaseră în holul de intrare al unei clădiri, pornind ulterior din nou pe scuter.

Într-o înregistrare video, bărbatul cu un puternic accent tunisian și-a revendicat fapta. El a explicat în arabă că este membru al Statului Islamic și s-a lăudat că a ucis trei suedezi, conform rtbf.be. El a fost identificat ca fiind Abdeselam L, în vârstă de 45 de ani, din Schaerbeek, de origine tunisiană.

În cadrul unei conferințe de presă susținute marți dimineață, la ora 5.00, premierul a confirmat că acesta se afla ilegal în Belgia. De fapt, el a depus o cerere de azil în 2019, dar a primit o decizie negativă. A fost radiat în 2021, dar ordinul său de a părăsi țara nu a mai fost emis.

Este cunoscut de poliție pentru trafic de persoane, ședere ilegală și subminarea securității statului. În 2016, un serviciu străin l-a semnalat ca fiind un profil radicalizat, gata să meargă să lupte într-o zonă de conflict pentru jihad, „dar era unul dintre zecile de rapoarte zilnice de acest tip” la acea vreme, a explicat ministrul justiției Vincent Van Quickenborne, și nu s-a putut face nimic la momentul respectiv. Recent, el ar fi amenințat un rezident al unui centru de azil din Kempen, care l-a denunțat și a precizat că a fost condamnat pentru terorism în Tunisia.

Centrul Comun de Informare, înființat pentru a centraliza informațiile privind terorismul, planificase o întâlnire, programată chiar marțea aceasta, dar primise de asemenea informația potrivit căreia condamnarea sa era pentru infracțiuni de drept comun și nu pentru terorism: „Deci nu a fost detectată nicio amenințare teroristă iminentă”, a explicat Vincent Van Quickenborne.

Actul său nu a avut nicio legătură directă cu conflictul israeliano-palestinian, chiar dacă pe contul de Facebook pe care a postat videoclipul în care și-a revendicat fapta, el făcuse referire anterior în cursul zilei la uciderea islamofobă a unui băiețel în Statele Unite.

Dar faptul că a vizat suedezi probabil nu este o coincidență: așa cum a confirmat criminologul Michaël Dantinne de la Universitatea din Liège, imaginea acestei țări membre a Uniunii Europene s-a deteriorat puternic în lumea musulmană după ce mai multe profanări ale Coranului au fost autorizate pe teritoriul său.

Se crede că suspectul a acționat singur.

Articole asemănătoare

Back to top button