fbpx

video | 14 cetățeni ai Republicii Moldova, reținuți în Cehia

În urma unei operațiuni internaționale, un grup infracțional format din 22 de membri, dintre care 14 cetățeni ai Republicii Moldova, a fost dezmembrat. Acest grup era implicat în producția clandestină de țigări în Republica Cehia, provocând o daună estimată la aproximativ 120 milioane de euro bugetului Uniunii Europene. Deoarece infracțiunea a avut loc în Cehia, membrii grupului urmează să fie judecați acolo.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Operațiunea a fost desfășurată cu succes printr-o colaborare strânsă între ofițerii Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova, autoritățile din Cehia și alte agenții internaționale. Această operațiune a condus la reținerea celor 14 cetățeni moldoveni și la confiscarea a aproximativ 17.700.000 de țigări produse ilegal, precum și a peste 11.000 de kilograme de tutun, care urmau să fie livrate în diverse țări ale Uniunii Europene, inclusiv Germania, România, Polonia și Franța.

Pe lângă țigările contrafăcute, au fost descoperite și confiscate 30.000 de euro în numerar, fonduri în conturi bancare, un autovehicul de lux în valoare de 100.000 de euro și un camion folosit pentru comiterea infracțiunii. Operațiunea a inclus și descinderi în Moldova, care au furnizat dovezi suplimentare cu privire la activitățile infracționale ale suspecților, inclusiv înscrisuri de ciornă, echipamente pentru producția de țigări, matrice pentru inscripționarea țigărilor, telefoane mobile, 15.000 de euro în numerar, un autoturism de lux în valoare de 80.000 de euro și o armă.

Fabrica clandestină de producție a țigărilor se afla în regiunea orașului Česká Lípa din Cehia. La fața locului, au fost identificate mai multe linii clandestine care asigurau întregul proces de producție și ambalare a țigărilor cu filtru.

Cei 14 cetățeni moldoveni implicați în această operațiune ilegală aveau vârste cuprinse între 24 și 66 de ani. Aceștia lucrau anterior în fabricile de tutun din Republica Moldova și unii aveau antecedente penale. Ei îndeplineau diverse roluri în schema infracțională, de la organizatori și furnizori de materie primă până la ingineri, muncitori auxiliari și șoferi.

Investigațiile continuă în vederea identificării altor persoane implicate în această activitate ilegală. Până în prezent, toți suspecții beneficiază de prezumția de nevinovăție, conform legii.

Articole asemănătoare

Back to top button