fbpx

video | 1 an de când R. Moldova a obținut statut de țară candidată la UE. Maia Sandu: „Vom fi mândri de ce am făcut pentru țara și copiii noștri”

Astăzi se împlinesc 12 luni de când Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Aceasta după ce, pe 23 iunie 2022, la Bruxelles, a avut loc reuniunea Consiliului European, în cadrul căruia șefii de stat și de guvern, din cele 27 țări UE, au votat în unanimitate pentru acordarea statutului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

„Este o etapă în drumul nostru către UE, o etapă care ne-a confirmat că avem sprijinul țărilor europene pentru construirea viitorului nostru în cadrul familiei europene. În calea noastră de aderare la Uniunea Europeană au loc cele mai multe transformări și beneficiem de cel mai mare ajutor”, a declarat președinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a menționat că „datorită sprijinului acordat de partenerii europeni, reușim să îmbunătățim condițiile în școli și grădinițe, să modernizăm drumuri, să construim poduri, rețele de apă și canalizare, să renovăm case de cultură și să întărim capacitatea instituțiilor noastre de a asigura pacea și securitatea cetățenilor noștri”.

„Înțelegem cu toții că transformarea Moldovei într-o țară europeană presupune mai multe etape, multă muncă și multe schimbări, dar cu fiecare etapă, an cu an, ne apropiem de momentul în care vom deveni un stat european. Și vom fi mândri de ce am făcut pentru țara și copiii noștri”, a conchis șefa statului.

Totodată, Ministrul de Externe, Nicu Popescu, a calificat această perioadă ca fiind plină de realizări și progrese remarcabile. Potrivit oficialului, primul raport verbal al UE este unul pozitiv, iar țara noastră a înregistrat succese semnificative în procesul de dezoligarhizare, consolidare a justiției și dezvoltare a capacităților administrative.

„Această șansă istorică a deschis noi orizonturi pentru țara noastră. În acest an am depus eforturi susținute pentru a produce reforme importante în diverse domenii cheie. Am pus accentul pe consolidarea valorilor democratice, pe promovarea transparenței și statului de drept, precum și pe dezvoltarea economică și socială sustenabilă. Fiecare pas înainte a fost însoțit de sprijinul și angajamentul ferm al partenerilor noștri din Uniunea Europeană”, a declarat Nicu Popescu.

Precizăm că conducerea Republicii Moldova a semnat cererea de aderare la UE pe 3 martie 2022, după Ucraina și Georgia. După transmiterea chestionarului de către Comisia Europeană, în decurs de o lună, autoritățile guvernamentale au reușit să completeze și să transmită răspunsurile la peste 2.100 de întrebări, ce au vizat practic toate aspectele cheie ale sistemului politic și instituțional, dar și ale cadrului de politici din Republica Moldova.

În prezent, statutul de state candidate îl au alte cinci țări: Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și Muntenegru.

Articole asemănătoare

Back to top button