fbpx

Vicepreședinte PAS: Alianța forțelor de la Kremlin încearcă să deturneze parcursul european

Interdicția de a participa la alegeri pentru unii membri ai fostului Partid Șor a fost introdusă pentru a asigura buna desfășurare a alegerilor locale generale. O spune vicepreședintele PAS, Doina Gherman, potrivit căreia autoritățile nu vor permite ca un grup de persoane care au comis acte de corupție electorală și finanțări ilicite să compromită scrutinul din 5 noiembrie. Potrivit vicepreședintelui partidului de guvernare, forțele pro-Kremlin din Republica Moldova încearcă să deturneze parcursul european al Republicii Moldova, iar autoritățile blochează aceste tentative cu toate metodele legale, notează IPN.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Vicepreședintele PAS, Doina Gherman, spune că autoritățile luptă cu grupările oligarhice și pro-Kremlin din Republica Moldova, care-și doresc reîntoarcerea țării în sfera de influență rusească prin deturnarea parcursului european.

„Multă lume bine intenționată, care crede în democrație, nu înțelege cât de mare este pericolul la atentarea statalității, integrității și securității naționale. Contextul în care ne aflăm și anume alianța forțelor de la Kremlin, a oligarhilor fugari și a grupărilor criminale, încearcă să deturneze parcursul european al Republicii Moldova. Asta e clar pentru toată lumea, inclusiv, la nivel internațional. Este o tentativă foarte agresivă de a opri Republica Moldova din calea europeană. În calitate de autorități nu putem sta cu mâinile în jos și să ne uităm cum cineva își bate joc de țara asta și face dezmăț de la Nord la Sud”, a spus Doina Gherman în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la RliveTV.

Vicepreședintele PAS, Doina Gherman, spune că autoritățile au fost nevoite să individualizeze sancțiunile pentru membrii ex-partidului Șor, interzicând participarea la scrutin în baza unei liste de persoane întocmite de instituțiile statului. Potrivit vicepreședintelui PAS, decizia a fost luată pentru a pune în aplicare decizia Curții Constituționale privind declararea neconstituționalității partidului Șor.

„În justiție lucrurile nu neapărat merg atât de repede și atât de bine, de aceea suntem nevoiți să intervenim în mod legal, cu proiecte de legi, care să poată asigura buna organizare a acestor alegeri locale generale din 5 noiembrie, care sunt un test al democrației și noi ca autorități suntem responsabili ca aceste alegeri să aibă loc corect și liber. Însăși Curtea Constituțională a declarat acest partid Șor neconstituțional. Nu au cum liderii, membrii, cei care au fost direct implicați în spălare de bani, în finanțări ilegale, în coruperea alegătorilor, să continue aceste practici. Este inadmisibil ca în anul 2023, într-un stat european, să se întâmple un astfel de dezmăț electoral. Noi nu vom permite”, a mai spus vicepreședintele PAS, Doina Gherman.

Recent, Parlamentul a aprobat criteriile în baza cărora a fost întocmită lista cu persoane care nu pot candida la alegerile locale generale. Astfel, nu pot candida persoanele bănuite, învinuite sau inculpate de săvârșirea unor infracțiuni care au fost menționate de către Curtea Constituțională ca argument în contextul declarării neconstituționalității partidului politic; au fost excluse dintr-un scrutin electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării transparente; sunt culpabile de comiterea unor fapte ce au dus la includerea acestor persoane în listele de sancțiuni internaționale.

Articole asemănătoare

Back to top button