fbpx

Unul dintre avocații lui Platon confirmă că va pretinde 250 de milioane de euro de la Republica Moldova, după schema Energoalians

Intenția de a obține 250 de milioane de euro de la Republica Moldova a fost confirmată de unul dintre avocații lui Platon – Veaceslav Lîci. Potrivit tvc.md, acesta a adus drept exemplu schema juridică din dosarul Energoalians, când, în urma unor preluări de acțiuni, care ar fi fost organizate de Platon, țara noastră a fost nevoită să se judece mai mulți ani în instanțele internaționale.
Declarațiile au loc în contextul în care în spațiul public a ajuns un demers către autoritățile Republicii Moldova depus de compania de avocatură a lui Lîci – „Veaceslav Lîci și partenerii”, în care acesta amenință, pentru o pretinsă datorie pe care statul ar avea-o față de clientul său – Igor Ciuiko, că va ataca Republica Moldova într-o instanță internațională și va cere despăgubiri de 250 de milioane de euro.
Contactat de jurnaliști, Veaceslav Lîci, care a confirmat că a depus demersul respectiv și că își menține cererea în favoarea clientului său, fiind convins că poate obține în instanțele internaționale despăgubirile pretinse.
„Este posibil, bineînțeles, și se va întâmpla numaidecât reieșind din capitalizarea reală a băncii, precum și din acțiunile ilegale, care au fost întreprinse în privința clientului. Practica internațională cunoaște multe astfel de exemple. Cu atât mai mult că noi avem deja cazuri de succes împotriva Moldovei. În particular, datorită implicării noastre a fost decis dosarul „Energoalians”. De aceea, noi vom obține toată suma”, a declarat Lîci.
El a recunoscut că îl cunoaște pe Veaceslav Platon, care a fost clientul său, dar a refuzat să spună în ce relații este cu el acum. „Nu aș vrea să răspund la această întrebare”, a declarat Lîci.
Amintim că, potrivit unor informații obținute de jurnaliști, în spatele cererii depuse de casa de avocatură a lui Lîci ar sta același Veaceslav Platon, care pune în aplicare o schemă pentru a obține 250 de milioane de dolari cu care să-și achite eliberarea. 100 de milioane din acești bani i-ar reveni lui Igor Dodon, aceeași sumă mediatorilor din FSB, iar 50 de milioane ar fi pentru cheltuielile lui Platon. Inițial, în solicitare, sunt indicate despăgubiri de 20 de milioane de dolari, însă sumă ar putea crește până la 250 de milioane, dacă statul nu va da curs primului demers.
În schema de eliberare a lui Platon un rol important îl are și procurorul general Alexandr Stoianoglo, cel surprins recent în discuții amicale cu pușcăriașul, care, la rândul său, îi explica modul cum poate fi deposedat de acțiunile de la „Victoriabank” un investitor internațional. Și clientul lui Lîci, Igor Ciuiko, este o persoană din anturajul lui Platon, cu care acesta a avut afaceri și în trecut.
Ziarul de Gardă scria acum patru ani că Ciuiko este (cel puțin a fost n.red) avocat la biroul „VVD”, prin intermediul căruia Veaceslav Platon a încercat, în anii 2000, să scoată din Întreprinderea de Stat ucraineană „Energoatom” nu mai puţin de 18 milioane USD. Tatăl lui Ciuiko a lucrat în serviciile secrete ucrainene. O scurtă perioadă de timp, Ciuiko a fost dat în căutare de autorităţile din Ucraina, fiind învinuit de escrocherii în proporţii deosebit de mari.
Potrivit presei, dosarul „Energoalians” la care face referire Lîci reprezintă, de asemenea, un caz de atac raider în care Republica Moldova a fost păgubită și atrasă în procese interminabile în instanțele internaționale. În spatele acestui atac ar sta, de asemenea, Veaceslav Platon.
Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Articole asemănătoare

Back to top button