fbpx

doc | Juriștii lui Platon intenționează să pretindă de la Moldova despăgubiri de 250 de milioane de dolari

Compania de avocatură din Ucraina „Veaceslav Lîci și partenerii”, considerată apropiată lui Platon, a transmis un demers pe numele autorităților de la Chișinău prin care comunică că unul dintre clienții lor, cetățean ucrainean, va pretinde despăgubiri în valoare de 250 de milioane de dolari în schimbul unor acțiuni pe care le-ar fi deținut la Moldova-Agroindbank și Moldinconbank. Documentele au ajuns în presă prin intermediul unor surse anonime din Guvern, relatează tvc.md.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Clientul companiei este Igor Ciuiko, o persoană din anturajul lui Platon, cu care acesta ar fi avut afaceri în trecut. Ziarul de Gardă relata acum patru ani că el ar fi fost avocat la biroul „VVD”, prin intermediul căruia Veaceslav Platon a încercat, în anii 2000, să scoată din Întreprinderea de Stat ucraineană „Energoatom” nu mai puţin de 18 milioane de dolari. Conform informațiilor, Ciuiko a fost dat în căutare de autorităţile din Ucraina, fiind învinuit de escrocherii în proporţii deosebit de mari.

Sursa citată precizează că asta s-ar întâmpla după un presupus acord la care ar fi ajuns Platon și Dodon pentru eliberarea primului. Pentru acest „serviciu”, șeful statului ar urma să primească 100 de milioane de dolari. Aceeași sumă Platon ar trebui să o achite și celor care ar fi mediat „acordul” – FSB-ul rusesc, cu care ar avea legături atât Dodon, cât și Platon.

În sumă, Platon ar urma să plătească 200 de milioane de dolari pentru eliberarea sa, iar pentru asta ar fi pus la cale noul dosar în care pretinde 250 de milioane de dolari de la Republica Moldova. Cele 50 de milioane ar fi destinate achitării serviciilor avocaților, mitelor și ar reprezenta „bani de buzunar”. Totodată, anterior ar fi declarat în cadrul unui interviu că vă solicita 300 de milioane de dolari despăgubiri.

Schema ar trebui să funcționeze în felul următor – Dodon și Stoianoglo se vor opune, cel mai probabil la Consiliul Suprem de Securitate, ca statul să plătească ucraineanului cele aproximativ 20 de milioane de dolari, acesta va ataca Moldova într-o instanță internațională, iar autoritățile, prin intermediul apropiaților lui Dodon, ar urma să facă în așa fel încât procesul să fie pierdut. Anume în acest scop Dodon și-ar fi plasat o persoană de încredere la Consiliul Superior al Magistraturii, astfel încât să poată influența judecătorii să emită verdictul în favoarea lui Platon.

Dacă afacerea se va finaliza așa cum este planificat, asta va însemna că fiecare cetățean al Republicii Moldova va trebui să achite câte 100 de dolari pentru eliberarea lui Platon.

 

Articole asemănătoare

Back to top button