fbpx

Un expert IDIS „Viitorul” afirmă că, în 2018, Moldova a depășit cea mai profundă criză bancară din istoria sa

În 2018, Republica Moldova a depășit cea mai profundă criză bancară din istoria sa, afirmă expertului IDIS „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă, într-o analiză publicată astăzi. Acesta explică progresul prin înviorarea procesului de creditare care a crescut în 2018 cu 3,4 miliarde lei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Expertul atrage atenția că, în urma crizei bancare din 2014, cel mai mult a fost afectat procesul de creditare.

„Astfel, până în februarie 2018, volumul total de credite din sistemul bancar a cunoscut o scădere constantă, exclusiv în baza reducerii de credite oferite agenților economici. Volumul total de credite s-a redus cu 14,8 miliarde lei, de la 47,2 miliarde lei de la mijlocul anului 2014 până la 32,1 miliarde lei începutul 2018.

Această cădere se datorează exclusiv reducerii volumului de credite oferit agenților economici. Pe toată această perioadă creditarea persoanelor fizice nu a avut de suferit.

Însă acum asistăm la o înviorare a procesului de credite, care a crescut în 2018 cu 3,4 miliarde lei, dintre care mai mult de jumătate din această creștere revine unei singure bănci MAIB, care și-a majorat portofoliul de credite cu 1,8 miliarde lei”, explică Veaceslav Ioniță

Mai mult, Ioniță anticipează o îmbunătăţire, în anul 2019, a raportului de credite raportat la PIB şi a raportului credite/depozite.

„În 2019 anticipăm o îmbunătățire a raportului credite raportat la PIB și a raportului credite/depozite. Acest fapt va permite BNM să relaxeze politica monetară și să reducă rezervele obligatorii care pentru ultima jumătate de an sunt la nivelul record de la independență – 42,5%”, mai scrie Ioniţă.

Întreaga analiză poate fi citită aici.

Citește și: Active, capital și profit brut. Patru instituții bancare din Moldova, incluse în Top 100 cele mai bune bănci din lume

Articole asemănătoare

Back to top button