fbpx

Un deceniu de la protestele care au zguduit țara. Parlamentul invită cetățenii la o expoziție fotografică dedicată manifestațiilor de pe 7 aprilie 2009

Cei 10 ani de la protestele din 7 aprilie 2009 vor fi consemnați la Parlament printr-o expoziție de fotografii din arhiva Parlamentului, a Agenției Informaționale de Stat „Moldpres” și a fotografilor acreditați la Parlament. Cetățenii sunt așteptați până pe 10 aprilie curent.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totodată, în Muzeul Parlamentului sunt expuse pentru public o serie de documente de arhivă, care poartă amprenta evenimentelor din 7 aprilie 2009. În context, pe parcursul săptămânii, un spot video îi va informa pe vizitatorii veniți la Parlament despre manifestațiile care au marcat atunci întreaga țară.

Amintim că protestele au început după ce mii de oameni, mai ales tineri, s-au arătat nemulțumiți de rezultatele alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Astfel, pe 7 aprilie, oamenii au ieșit în stradă pentru a schimba cursul Moldovei pentru următorii 4 ani.

Atunci, PLDM, PL și AMN susțineau că alegerile au fost fraudate, cerând organizarea unui nou scrutin. Protestele pașnice au devenit la scurt timp violente, unii manifestanți atacând clădirea Parlamentului și cea a Președinției cu pietre și alte obiecte, apoi au incendiat cele două edificii de stat.

În interiorul clădirilor s-a dat lupta dintre manifestanți și polițiști. Aproape întreg mobilierul și documentele aflate în birouri au fost distruse, arse și aruncate pe geamuri. Polițiștii ripostau cu gaze lacrimogene și tunuri cu apă.

În timpul zilei, toate unitățile administrative au fost deconectate de la internet. Totodată, nicio pagină a presei on-line din Republica Moldova nu a putut fi accesată, iar rețeaua de telefonie mobilă a fost blocată în centrul Chișinăului.

Zeci de studenți au fost arestați în noaptea de 7 spre 8 aprilie. Liderii opoziției au considerat că provocările au fost implementate și organizate de comuniști pentru a deturna atenția de la fraudarea scrutinului electoral.

Potrivit Amnesty International, până în prezent, din cele 108 de plângeri înregistrate, au fost iniţiate 102 cauze penale şi doar 31 de dosare au fost expediate în instanţele de judecată. În rezultat, 14 poliţişti au primit pedepse cu suspendare şi 22 de poliţişti au fost achitaţi.

Articole asemănătoare

Back to top button