fbpx

ultima oră | Starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile

Starea de urgență a fost prelungită cu încă 60 de zile. Decizia a fost aprobată în cadrul ședinței Parlamentului joi, 30 martie. Decizia va intra în vigoare începând cu 5 aprilie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În discursul său, Recean a menţionat că prelungirea stării de urgență este necesară și din cauza faptului că Republica Moldova se confruntă, în continuare, cu elemente ale unui război hibrid, iar acest lucru împiedică Republica Moldova să fie o ţară liberă, integrată în Uniunea Europeană.

Recean a amintit și că în luna februarie o rachetă rusească a survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, iar câteva zile mai târziu au fost găsite în raionul Briceni fragmente dintr-o altă rachetă.

În ultimii trei ani, Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sănătate, în domeniul energetic și din cauza războiului din Ucraina. Pe 17 martie 2020, Parlamentul a declarat stare de urgență din cauza creșterii cazurilor de infectare cu COVID-19.

Peste 60 de zile, Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a declarat stare de urgență în sănătatea publică, prelungită ulterior de mai multe ori până pe 15 aprilie 2022. Între timp, Legislativul a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pe 22 ianuarie 2022.

Aceasta a fost anulată anul trecut, pe 24 februarie, când a fost declarată stare de urgență din cauza războiului din Ucraina. Cea din urmă a fost prelungită de câteva ori, iar ultima dată, starea de urgență a fost prelungită, pe o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 4 februarie. Pe durata stării de urgență, Legislativul cedează o parte din putere Comisiei pentru Situații Excepționale, în frunte cu șeful Guvernului. Deciziile comisiei sunt obligatorii și executorii.

Articole asemănătoare

Back to top button