fbpx

ultima oră | Procurorii au analizat videoul în care Plahotniuc îi propune lui Dodon o pungă. Ce decizie au luat?

Procuratura Anticorupție a examinat denunțul depus de Andrei Năstase și adresarea lui Iurie Reniță, prin care cereau investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În baza celor două denunțuri, procurorii au inițiat un proces penal, în cadrul căruia au fost examinate inclusiv secvențele prezentate pe 5 iunie 2020 de deputații Iurie Reniță și Lilian Carp, cu privire la acțiunile pretins ilegale ale președintelui Republicii Moldova, dar și scrisoarea anonimă cu așa-zisele „chitanțe” pentru bani.

Pentru stabilirea tuturor circumstanțelor, în cadrul acestui proces penal ambii denunțători au fost audiați, iar autorul anonim al pretinselor „chitanțe” nu a răspuns citației de a se prezenta cu detaliile promise în presă. Nu și-au găsit confirmarea nici alegațiile deputatului Lilian Carp, potrivit căruia Procuratura Anticorupție ar fi deținut de mai mult timp un stick cu înregistrări video, care au constituit obiectului de investigație a prezentului proces penal.

În rezultatul examinării materialelor acumulate în cadrul procesului penal, s-a dispus neînceperea urmăririi penale pe motiv că faptele persoanelor vizate în înregistrări nu întrunesc elementele vreunei infracțiuni.

În cadrul procesului penal nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei, precum și subiectul ce a realizat înregistrarea, fapt determinant pentru urmărirea penală și înaintarea vreunei acuzații penale. În context, adevărul judiciar a fost stabilit reieșind din minimul de posibilități de administrare a probelor de care a dispus Procuratura, respectiv, soluția s-a bazat pe probele legal administrate, momentan, fiind epuizate posibilitățile de a administra alte probe.

În cazul în care, eventual, pe viitor, Procuraturii îi vor fi prezentate anumite informații sau probe relevante ce ar afecta temeinicia soluției adoptate, hotărârea de neîncepere a urmăririi penale poate fi revăzută și, după caz, procesul penal poate fi reluat.

„În context, reiterăm, cât de nepopulare ar fi deciziile Procuraturii, ele și în continuare vor fi bazate pe adevărul judiciar stabilit prin mijloace probatorii exhaustiv prevăzute de lege și nu pe presupuneri, vor fi întemeiate și motivate doar pe circumstanțe de fapt și de drept stabilite cu certitudine și apreciate obiectiv și nepărtinitor”, a transmis Procuratura Generală.

Astfel, ca urmare a analizei circumstanțelor faptice și aprecierii, în baza raționamentelor de ordin juridic, a probelor administrate, respectivul proces penal a fost clasat. Despre hotărârea adoptată, Procuratura Anticorupție a înștiințat autorii denunțurilor, fiindu-le explicat modul şi termenul de contestare a ordonanței de refuz în pornirea urmăririi penale.

Articole asemănătoare

Back to top button