fbpx

ultima oră | Comisia pentru Situații Excepționale, în ședință, după ce Gazprom amenință din nou cu deconectarea de la gaze naturale

Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova se întrunește în ședință, după ce Moldova Gaz a primit o scrisoare oficială prin care solicită achitarea în avans a gazelor naturale consumate în luna ianuarie. Despre aceasta a anunțat premierul Natalia Gavrilița, în cadrul unui briefing de presă. 

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Gazprom a trimis o scrisoare oficială către Moldova Gaz prin care îşi exprimă intenţia să taie livrările de gaze dacă nu va fi achitată factura integrală a consumului curent până la 20 ianuarie. Gazprom ameninţă că lasă fără gaze consumatorii din Republica Moldova. Astăzi, la ora 13:00 va avea loc ședința Comisiei Excepționale”, a declarat premierul Natalia Gavriliţa într-o conferinţă de presă.

„Poziţia mea la şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale va fi să solicit Parlamentului instituirea stării de urgenţă în domeniul energetic. Dacă Parlemntul va susţine decizia, mâine voi convoca din nou Comisia pentru Situaţii Excepţionale, pentru a discuta o serie de măsuri menite să evite riscul de a lăsa fără gaze naturale consumatorii din Republica Moldova. Din păcate, Gazprom, în loc să vină cu soluţii pentru ca Societatea pe Acţiuni care o controlează să îşi poată îndeplini obligaţiile contractuale, ameninţă să lase consumatorii fără gaze”, a precizat Natalia Gavriliţa.

”Ceea ce se întâmplă acum nu este din cauza inacțiunilor autorităților, ci un rezultat al relațiilor comerciale între Moldovagaz și Gazprom. Până în 20 ianuarie Moldovagaz trebuie să achite 63 de milioane de dolari, dintre care, 25 de milioane de dolari, Moldovagaz nu îi are”, a precizat vicepremierul Andrei Spânu în cadrul aceluiași briefing de presă.

ZUGO amintește că Moldovagaz declară că a transferat în întregime furnizorului Gazprom plata pentru gazele naturale consumate în luna decembrie 2021. Anunțul a fost făcut joi, 13 ianuarie.

Citește și: Moldovagaz, despre criza din sectorul energetic: Negocierile privind acordarea unui împrumut sunt în curs de desfășurare

Articole asemănătoare

Back to top button