fbpx

Moldovagaz, despre criza din sectorul energetic: Negocierile privind acordarea unui împrumut sunt în curs de desfășurare

SA Moldovagaz a venit cu un mesaj privind situația curentă din sectorul energetic. Reprezentanții susțin că „negocierile privind acordarea unui împrumut către Gazprom sunt în curs de desfășurare cu instituții bancare cheie din țară”.

Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Negocierile privind acordarea unui împrumut comercial pe termen scurt pentru plata unei părți din consumul curent în luna ianuarie către SAP „Gazprom” sunt în curs de desfășurare cu instituții bancare cheie din țară. Dificultățile existente în acordarea unui astfel de credit sunt de natură tehnică, fiind determinate de situația financiară actuală a SA „Moldovagaz””, inclusiv o datorie istorică mare față de SAP „Gazprom”.

Vezi și: Au acumulat greu banii. Constatările și deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale în contextul scumpirii gazului

Într-adevăr există riscul întreruperii aprovizionării cu gaze naturale, iar „Moldovagaz”, împreună cu Guvernul, lucrează pentru a preveni o astfel de situație. Condițiile contractuale de plată pentru gazul furnizat nu s-au modificat de la semnarea documentului în 2007, iar practica de plată a livrărilor, aplicată în cazul Republicii Moldova, este larg răspândită.

La începutul săptămânii viitoare va avea loc o ședință a Consiliului de observatori al întreprinderii, care va analiza problema plăților curente pentru livrările de gaze naturale cu adoptarea deciziilor corespunzătoare. SA „Moldovagaz” a venit cu un set de propuneri, inclusiv rambursarea TVA și alte instrumente financiare, iar adoptarea acestor măsuri va contribui în mod semnificativ la depășirea situației create”, se arată în comunicatul Moldovagaz.

Articole asemănătoare

Back to top button