fbpx

UE acordă un ajutor umanitar în valoare de 83 de milioane de euro în sprijinul persoanelor afectate de războiul din Ucraina

Comisia Europeană anunță despre acordarea unui ajutor umanitar de 83 de milioane de euro în sprijinul persoanelor afectate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Din cele 83 milioane de euro de finanțare umanitară:

  • 75 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina, pentru a oferi ajutor de urgență, inclusiv acces la nevoile de primă necesitate, cum ar fi adăpost, servicii de protecție, apă curată, educație și asistență medicală. În prezent, elementul central al strategiei umanitare a UE în Ucraina este protejarea persoanelor afectate de război, în special a celor care locuiesc în apropierea zonelor aflate pe linia frontului.
  • 8 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Moldova, care oferă asistență destinată celor mai vulnerabile persoane, inclusiv asistență umanitară în numerar pentru nevoi de primă necesitate, protecție și sănătate.

„În ultimii doi ani, Rusia a purtat un război nedrept și nejustificat împotriva Ucrainei și a poporului său. Deși apreciez rezistența și voința de fier a poporului ucrainean, este evident că din cauza războiului aproape 40 % dintre ucraineni depind de ajutorul umanitar. Pentru a sprijini cele mai vulnerabile persoane afectate de acest război și în anul 2024 UE oferă un prim ajutor umanitar în valoare de 75 de milioane de euro pentru Ucraina și 8 milioane de euro pentru Moldova. Totodată, vom continua să monitorizăm îndeaproape evoluția nevoilor existente, pentru a reacționa la cele mai stringente provocări umanitare. Angajamentul UE față de poporul ucrainean este mai ferm ca niciodată”, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Comisia Europeană a alocat în total 926 milioane de euro pentru programele de ajutor umanitar destinate civililor afectați de războiul din Ucraina de la invazia Rusiei din februarie 2022. Din această finanțare, 860 milioane de euro au fost alocate pentru finanțarea programelor umanitare în Ucraina și 66 milioane de euro – pentru sprijinirea refugiaților care au fugit în țara vecină, Republica Moldova.

Articole asemănătoare

Back to top button