fbpx

UE acordă R. Moldova mai multă asistență financiară: Vom primi suplimentar 145 milioane de euro

Republica Moldova va primi asistență financiară suplimentară de 145 milioane de euro din partea UE. Parlamentul a ratificat proiectele de lege care prevăd acest lucru.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Asistența financiară va fi utilizată în sprijinul programului de reformă al autorităților, pentru a ajuta țara noastră să abordeze vulnerabilitățile externe și financiare existente. Reformele vor viza sectorul energetic, statul de drept, climatul de afaceri, administrația publică și piața forței de muncă, ceea ce va facilita avansarea reformelor instituționale și de guvernanță.

Asistența financiară pentru țara noastră constă dintr-un grant de 45 milioane de euro și un împrumut de 100 milioane de euro. Banii vor fi debursați în două tranșe egale. Debursarea tranșelor va depinde de progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea condiționalităților convenite cu UE. Urmează a fi realizate 13 acțiuni, iar potrivit autorităților, în funcție de realizarea acestora, prima tranșă va fi debursată în luna septembrie, iar a doua – în decembrie.

La 14 iunie 2023, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au adoptat Decizia privind acordarea de asistență financiară suplimentară Republicii Moldova, majorând suma totală a asistenței cu 145 milioane de euro. În prezent, pentru Republica Moldova e disponibilă o sumă totală de 295 milioane de euro, dintre care 75 milioane de euro sunt granturi și 220 milioane de euro – împrumuturi.

Proiectele au fost votate în două lecturi de 56 de deputați.

Articole asemănătoare

Back to top button